21 лютого – Міжнародний день рідної мови

«Мова – це глибина тисячоліть» М. Шумило.

Міжнародний день рідної мови відзначається у всьому світі щороку 21 лютого з метою сприяння обізнаності про мовне та культурне різноманіття та сприяння багатомовності.

День є частиною ширшої ініціативи, спрямованої на сприяння збереженню та захисту всіх мов, якими користуються люди світу.

 

Генеральна конференція Організації Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) вирішила відзначати 21 лютого як Міжнародний день рідної мови в 2000 році. Щороку ЮНЕСКО обирає унікальну тему для святкування цього особливого дня.

Тема 2022 року: «Використання технології для багатомовного навчання: виклики та можливості», вона зосереджується на потенційній ролі технологій для просування багатомовної освіти та підтримки розвитку якісного викладання та навчання для всіх.

Технології мають потенціал для вирішення деяких з найбільших проблем сучасної освіти. Це може прискорити зусилля щодо забезпечення справедливих та інклюзивних можливостей навчання протягом усього життя для всіх, якщо воно керується основними принципами інклюзії та рівності. Багатомовна освіта на основі рідної мови є ключовим компонентом інклюзії в освіті.

Під час закриття шкіл через COVID-19 багато країн у всьому світі використовували технологічні рішення для підтримки безперервності навчання. Нещодавнє опитування ЮНЕСКО, ЮНІСЕФ, Світового банку та ОЕСР щодо реагування національної освіти на закриття шкіл через COVID-19 у 143 країнах показало, що 96% країн з високим рівнем доходу надають дистанційне навчання за допомогою онлайн-платформ принаймні для одного рівня освіти порівняно з лише 58 відсотка країн з низьким рівнем доходу. У контексті з низьким рівнем доходу більшість країн повідомили про використання мовних засобів масової інформації, таких як телебачення (83%) та радіо (85%), для підтримки безперервності навчання.

Найбільшою проблемою онлайн-навчання в Україні, на яку вказують як батьки, так і вчителі, став доступ до освіти. Понад половина дітей із сіл і 20% міських жителів не мали технічних пристроїв для участі в онлайн-уроках, а більш ніж 60% скаржились на погану якість інтернету, показало опитування Фонду “Демократичні ініціативи”, проведене у червні 2021 року.

Оцінюючи рівень дистанційного навчання в школі за минулий рік у тому ж дослідженні, більшість батьків вказали на зниження успішності дітей, брак уваги вчителів, формальний підхід до проведення уроків і проблеми з використанням онлайн-платформ.

Зараз відбувається перехідний період, приходить усвідомлення того, що сила навчання як раз і полягає у поєднанні очного й дистанційного форматів. Пандемія стимулювала навички самостійної роботи у дітей, багатьом старшокласникам вона допомогла покращити мотивацію та самоорганізацію.

11 грудня 2020 року Міністерство освіти та науки України спільно з Українським інститутом розвитку освіти та Міністерством цифрової трансформації України з метою забезпечення рівного доступу до якісної шкільної освіти учнів 5-11 класів запустили платформу для дистанційного та змішаного навчання «Всеукраїнська школа онлайн».

Всеукраїнська школа онлайн – E-SCHOOL.net.ua – це сучасний онлайн-ресурс для змішаного та дистанційного навчання учнів середньої та старшої школи з матеріалами, що пройшли експертизу та відповідають державним освітнім стандартам. Важливо, що платформа надає доступ до навчального контенту українською мовою для дітей та вчителів, які проживають на тимчасово окупованих територіях України. А також для дітей, які з різних причин перебувають за кордоном та хочуть навчатися за українською державною програмою.