«Мультикультурний Дрогобич австрійського періоду»

22-23 вересня  Австрійська бібліотека та Центр українсько-австрійської співпраці провели міжнародну наукову конференцію «Мультикультурний Дрогобич   австрійського періоду».

Бібліотека ДДПУ ім. Івана Франка долучилася до цього заходу. Було запропоновано перегляд цікавої та змістовної виставки «Дрогобич у художній та публіцистичній літературі кінця ХІХ – початку ХХ століття».

На виставці були представлені книги з унікального фонду бібліотеки, а також нові видання, які презентують цю тему.

Книга «Дрогобич – місто Івана Франка» побачила світ у 2016 р. Це тримовне видання (українська, англійська і польська мови), в якому зібрано відомості про пам’ятні місця, події, факти, які пов’язують Івана Франка з Дрогобичем. Про Дрогобич йдеться також у наукових працях Івана Франка, листах, автобіографії, спогадах. Велику цінність для відтворення картини Франкового перебування у Дрогобичі мають спогади його сучасників, близьких друзів, шкільних товаришів

Стефан Ковалів посідає чільне місце серед українських письменників останньої чверті ХІХ століття. У його творах змальовані правдиві картини життя нашого краю, і вже ніхто після Івана Франка так яскраво не зобразив життя галичан того часу, як Стефан Ковалів.

Творчість відомого письменника Бруно Шульца   може розглядатись як ремінісценція вражень та переживань, які він виніс зі свого дитинства, що пройшло у патріархальній єврейській родині у Дрогобичі( «Особлива провінція: Дрогобич Бруно Шульца», «Дрогобич і Шульц»)

Дрогобич – місто, яке завжди магнітом притягувало інтелігенцію: поетів, письменників, художників, музикантів. Місто народжувало і плекало геніїв, а вони натомість закарбовували спогади про нього у своїх творах ( М. Готліб, Е. М. Лілієн, Ф. Ляхович, )