Міжнародний день грамотності

У наш час тотальної письменності кожен вважає неграмотним того, хто менш грамотний за нього. Тому філологам важко – їх оточують неграмотні люди, а гопникам найлегше – навкруги суцільні грамотні.

Брати Капранови, українські
письменники та видавці

8 вересня 1966 року ЮНЕСКО проголосило Міжнародний день грамотності, щоб нагадати міжнародному співтовариству про важливість грамотності для окремих людей, громад та суспільств, а також про необхідність активізувати зусилля щодо отримання більш грамотного суспільства. Питання грамотності є ключовим компонентом цілей сталого розвитку ООН та Порядку денного ООН зі сталого розвитку на 2030 рік. Вони були прийняті світовими лідерами у вересні 2015 р. для сприяння доступу до якісної освіти та можливостей навчання протягом усього життя людей.
Починаючи з 1967 року щорічно у всьому світі відзначають Міжнародний день грамотності, щоб нагадати громадськості про важливість грамотності як питання гідності та прав людини. Незважаючи на досягнутий прогрес, проблеми грамотності продовжують існувати, оскільки сьогодні щонайменше 773 мільйони дорослих у всьому світі не мають базових навичок грамотності.
Міжнародний день грамотності 2020 буде зосереджений на навчанні грамотності в умовах кризи COVID-19 та загалом, зосереджуючись на ролі викладачів та зміні педагогіки. Тема висвітлить навчання грамотності в перспективі навчання протягом усього життя, а отже, головним чином зосередиться на молоді та дорослих. Нещодавня криза Covid-19 була яскравим нагадуванням про існуючий розрив між політичним дискурсом і реальністю: розрив, який існував ще в епоху до Covid-19 і негативно впливає на навчання молоді та дорослих, які не володіють або мають низькі навички грамотності і, отже, стикаються з численними проблемами. Під час Covid-19 у багатьох країнах програми грамотності дорослих були відсутні в початкових планах реагування на освіту, тому більшість існуючих програм грамотності дорослих були призупинені, залишилось лише кількаа курсів у всьому світі, які тривали віртуально, по телебаченню та радіо, або під відкритим небом.
Який вплив криза Covid-19 має на викладачів грамотності та викладання? Досліджуючи це питання, Міжнародний день грамотності 2020 надасть можливість обміркувати та обговорити, які інноваційні та ефективні педагогіки та методики викладання можуть бути використані в програмах грамотності молоді та дорослих для боротьби з пандемією та не тільки. Цей День також дасть можливість проаналізувати роль освітян, а також ефективну політику, системи, управління та заходи, які можуть підтримати освітян та навчання. Через віртуальну конференцію ЮНЕСКО започаткує колективну глобальну дискусію з метою переосмислення викладання та навчання грамоти молоді та дорослих в епоху після Ковіда-19.