Можливості платформи «Web of Science» для ефективної наукової діяльності.

17 травня 2019 року в актовому залі головного корпусу Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка завдяки старанням працівників бібліотеки та відділу аспірантури, докторантури та наукової роботи університету відбувся науковий семінар за темою «Можливості платформи Web of Science» для ефективної наукової діяльності.

Семінар розпочався з приємної новини – 16 травня 2019 року міністром освіти та науки Лілією Гриневич був підписаний довгоочікуваний наказ Міністерства освіти та науки, завдяки якому вдалося отримати фінансування на національну ліцензію доступу до баз даних. І з 1 червня 2019 року доступ до платформи Web of Science буде відкрито на один рік з можливим подальшим продовженням цього терміну, в тому числі нашому університетові.

Лектором виступила кандидат біологічних наук, ст. наук. співробітник Інституту молекулярної біології і генетики НАН України, фахівець з наукометричних ресурсів компанії Сlarivate Analytics (IP & Science Thomson Reuters) Тихонкова Ірина Олександрівна.

Приємно відзначити чималу зацікавленість університетської спільноти даною проблемою, адже у заході взяли участь студенти, аспіранти, науковці, а також співробітники бібліотеки.

Під час семінару було коротко подано історію створення платформи Web of Science та розглянуто роботу з нею. Зокрема, з її основною колекцією найвпливовіших видань Web of Science Core Collection, з аналітичним інструментом Journal Citation Report, з програмою для роботи з бібліографією EndNote та ідентифікаторами науковця Researcher та Orcid.

“Web of Science (до 2014 Web of Knowledge) — платформа, на якій розміщено бази наукової літератури і патентів, до 2016 року належала Thomson Reuters. В листопаді 2016 року відділення IP & Science придбано інвестиційними фондами і функціонує як Clarivate Analytics. Web of Science охоплює матеріали з природничих, технічних, біологічних, суспільних, гуманітарних наук і мистецтва.

Центральною частиною платформи є наукометрична, реферативна, міжнародна база даних Web of Science Core Collection WoS(CC) (до 2014 мало назву Web of Science) , яка включає в себе понад 18000 провідних журналів, розміщених у трьох ключових індексах наукової літератури:

  • SCIE (Science Citation Index Expanded) індексується 8300 журналів, архів з 1900 року,
  • SSCI (Social Science Citation Index ) — 2900, архів з 1900
  • AHCI(Art and Humanities Citation Index) — 1600 видань, архів з 1975.

Деякі видання одночасно представлені у кількох індексах. Доступ здійснюється за посиланням: http://webofscience.com

Платформа Web of Science пропонує доступ до бібліографічних даних наукових статей з престижних періодичних видань, книг та матеріалів наукових конференцій із зазначенням реальної цитованості цих матеріалів. Вона охоплює понад 57млн. записів із 18 711 найбільш впливових журналів світу (в тому числі й тих, які знаходяться у відкритому доступі) та 150000 матеріалів конференцій в галузі природничих, суспільних, гуманітарних наук і мистецтва.