«Символ нескореної України»: Роман Шухевич

У читальній залі №2 розгорнуто книжкову виставку «Символ нескореної України»: До 60-річчя з дня загибелі Головного Командира УПА генерал-хорунжого Романа Шухевича
Одне з провідних місць в українському визвольному русі XX ст. займає постать генерал-хорунжого Української Повстанської Армії (УПА) Романа Шухевича – “Тараса Чупринки”, який упродовж 1940-х рр. Очолював боротьбу проти двох найстрашніших тоталітарних режимів – нацистського та радянського.

Для Шухевича справою всього життя було військове мистецтво та вишкіл кадрів для української армії. Стати блискучим командиром йому допомогли активна діяльність у “Пласті”, заняття спортом, служба у польській армії, навчання в німецькій військовій академії в Мюнхені, участь як поручника у формуванні Карпатської Січі, як сотника – в Дружинах Українських націоналістів, як підполковника і потім генерала – в УПА.
Незважаючи на значущість постаті Романа Шухевича в нашій історії, його діяльність досі не досліджена належним чином. Однією з причин цього є те, що значна частина документів та матеріалів, які стосуються життя видатного діяча українського визвольного руху, є все ще недоступними. Факти про життя Р. Шухевича радянські репресивні органи всіляко затирали й спотворювали, тому сучасним дослідникам доводиться по крихтах збирати інформацію про нього. Він є символом  незламності України, хоча, на превеликий жаль, ми й досі не знаємо, де спочиває прах славного генерала.
Запрошуємо детальніше ознайомитися з матеріалами виставки. Увазі відвідувачів бібліотеки пропонуємо для перегляду документи з історії України, які розкривають визначну постать Романа Шухевича.

 

Виставку підготували:
Ройтман Л. Т.
Семенчук М. Л.