9-10 березня Шевченківські дні

Книжкова виставка “Кобзар і Каменяр – два духовних крила України: Франкове Шевченкознавство”.
Віртуальна виставка “У слові вічність”.
Бібліографічний огляд “Життя із “Кобзарем“ в руках”: сторінки історії дрогобицького шевченкознавства.

“Кобзар і Каменяр – два духовних крила України: Франкове Шевченкознавство”

Свого часу Євген Маланюк писав: “… коли Шевченко був у поезії явленням – майже демонічної … національної емоції…, то Іван Франко був явленням у ній національного інтелекту”. Кобзар і Каменяр, Душа та Інтелект – два духовних крила України, якими ми пишаємося і які справили неабиякий вплив на духовний поступ українців.
Любов народу до великого поета і пророка Тараса Шевченка висловив у своїй “Присвяті” Іван Франко: “Він був сином мужика і став володарем у царстві духа.
Він був кріпаком і став велетнем у царстві людської культури. Він був самоуком і вказав нові, світлі і вільні шляхи професорам і книжним ученим.
Десять літ він томився під вагою російської солдатської муштри, а для волі
Росії зробив більше, ніж десять переможних армій. Доля переслідувала його в житті скільки могла, та вона не зуміла перетворити золота його душі в іржу, ані його любові до людей в ненависть і погорду…
Доля не шкодувала йому страждань, але й не пожаліла втіх, що били із здорового джерела життя.
Найкращий і найцінніший скарб доля дала йому лише по смерті — невмирущу славу і всерозквітаючу радість, яку в мільйоні к людських сердець все наново збуджуватимуть його твори.
Отакий був і є для нас, українців, Тарас Шевченко”.
Поезія Кобзаря – потужна сила, яка формувала поетичий талант і хист
літературного критика Франка-гімназиста, студента, науковця. До творчості Шевченка він звертався усе своє життя.
Дослідженню спадщини великого генія Франко присвятив понад 100 творів. Серед них відомі й актуальні досі: “Темне царство” (1881), “Тополя” Т.Шевченка” (1890), “Тарас Шевченко” (1891), “Із секретів поетичної творчості” (1898), “Шевченкова “Марія” (1913), “Шевченко і Єремія” (1904), “Шевченко – ляхам. Промова на вечорницях у 43 роковини смерті Шевченка у Львові дня 15 марта 1904” та ін.
Виставка, організована працівниками читальної зали Наталією Мицан та Людмилою Луців, містить матеріали, в яких глибоко і ґрунтовно досліджено безцінний спадок Кобзаря, всеосяжно осмислений іншим генієм українського народу – Іваном Франком.