“Мова – це теж Батьківщина ”. 21 лютого Міжнародний день рідної мови

Ну що б, здавалося, слова…
Слова та голос – більш нічого.
А серце б’ється – ожива,
Як їх почує!..
Тарас Шевченко.

Без своєї мови, своєї самобутньої культури немає народу. Мова – найважливіший засіб спілкування людей і пізнання світу, передачі досвіду з покоління в покоління. Нагадаємо, що Міжнародний день рідної мови відзначають у всьому світі.

21 лютого 1952 року під час демонстрації протесту в Пакистані щодо проголошення єдиної державної мови, поліція та військові вбили декількох студентів-демонстрантів. Згодом у 2000 році, за пропозицією Бангладешу, ЮНЕСКО проголосило 21 лютого Міжнародним днем рідної мови.
Бібліотека також долучилась до цього свята і підготувала в читальному залі № 1 для студентів та викладачів підбірку нових підручників, монографій та словників з української мови. Серед них: Великий універсальний словник української мови, Тлумачний словник української мови (за редакцією В. В. Дубічинського), Мовознавчий словник-довідник: Україна в словах; монографії Я. Радевича-Винницького “Двомовність в Україні: теорія, історія, мововживання’’, “Україна: від мови до нації”, Р. Зорівчак “Боліти болем слова нашого…’’, дослідження орфографічних проблем сучасного мовознавства Ірини Фаріон “Правопис – корсет мови?’’ та інші книги.
Книжкова виставка представлена історичними розвідками, які розповідають про особливості становлення української мови як державної на різних історичних етапах розвитку нашої країни, про мовну політику Київської Русі за часів Литовського князівства і до сучасності.
Закликаємо любити, шанувати і захищати українську мову та примножувати її незрівнянне багатство, щоб передати у спадок наступним поколінням.
Щиро вітаємо працівників Університету та студентів з Днем рідної мови!

Підготувала
Луців  Л. В