«

»

Кві 25

МІЖНАРОДНА СПІВПРАЦЯ

Значна увага професорсько-викладацьким складом кафедри приділяється  налагодженню міжнародної співпраці з університетами зарубіжних країн (Польщі, Німеччини, Австрії, Швеції, Бельгії).

Викладачі беруть активну участь у грантових програмах з академічного обміну, міжнародних наукових конференціях, семінарах-тренінгах тощо. Так, у 2002 р. було одержано грант для проходження наукового стажування
Т.О. Логвиненко в Школі соціальної роботи Лундського університету (Швеція); 2004 та 2006 рр. Гриником І.М. для участі у навчанні в Літньому університеті м. Умео (Швеція); аспіранткою кафедри Ярошко М.М. для навчання у Літньому університеті м.Лунд (2008 р. Швеція).

Викладачі вивчали досвід роботи з підготовки соціальних педагогів та соціальних працівників, перебуваючи на стажуванні в закордонних вищих навчальних: Ерфуртському університеті прикладних наук (ф-т соціальної педагогіки та соціальної роботи, м. Ерфурт, Німеччина, 2008 р. – Гриник І. М., Логвиненко Т.О.), Варшавській академії спеціальної педагогіки
(м. Варшава, Польща, 2007 р. – Возняк А.Б.); та 2011р – Бобак О.Б., Клим М.І. (Варшава, Польща); Літньому університеті м. Умео – Гриник І.М. (Швеція, 2006 р.) та Ярошко М.М. (м.Лунд, Швеція, 2008 р), Вищій школі заводовій (м. Сянок, Польща, 2008 р. – Смеречак Л.І., Зубрицький І.М.), Віденській академії соціальної педагогіки (Австрія, Відень, 2007 та 2008 рр. – Логвиненко Т.О.). Крім того для вивчення зарубіжного досвіду підготовки соціальних педагогів здійснювались неодноразові поїздка студентів спеціальності «Соціальна педагогіка» і викладачів кафедри (Гриник І.М., Клим М.І., Логвиненко Т.О., Ярошко М.М.) до Ерфуртського ун-ту прикладних наук, (2006, 2008, 2010 рр., Німеччина).

Кафедра також підтримує партнерські зв’язки з Університетом імені Марії Кюрі-Склодовської м.Люблін (Польща), Українським Вільним університетом (м.Мюнхен, Німеччина), Педагогічною академією соціальної педагогіки (м.Відень, Австрія), Варшавською академією спеціальної педагогіки імені М.Гжегожевської (Польща), університетським коледжем
м. Кортрійк (Бельгія).

До навчального процесу підготовки майбутніх соціальних педагогів залучаються окремі науковці університетів-партнерів: проф. Ганс-Дітер Віль (Університет прикладних наук, факультет соціальної педагогіки, м. Ерфурт, Німеччина), проф. Хайнс Вілфінг, маг. Крістін Грубер (Педагогічна академія м.Відень, Австрія), проф. Ришард Куха (Університет імені М.Кюрі-Склодовської м.Люблін, Польща); проф. Бланка Єржабкова (Український Вільний університет, м.Мюнхен, Німеччина); проф. Герберт Ройерс (університет м. Гент, Бельгія) та ін.

Упродовж останніх років  студенти спеціальності «Соціальна педагогіка», беручи участь у міжнародних відбіркових конкурсах, стали переможцями та одержали міжнародні гранти на навчання у Літніх школах соціальної роботи при університетах Швеції (м. Лунд, Мальме), представляли результати наукових досліджень з соціальної педагогіки на Міжнародній студентській конференції в м. Ерфурт (Німеччина, 2009 р.).

Розширюються міжнародні зв’язки соціально-гуманітарного факультету, зокрема кафедри соціальної педагогіки та корекційної освіти з університетським коледжем VIVES (м. Кортрейк, Бельгія) і благодійною організацією “Орадеа”.

Щорічно (з 2013 року) група соціальних працівників з Бельгії та Румунії проводять навчальні семінари-тренінги з майбутніми соціальними педагогами  на темии: «Соціально-педагогічна робота з дітьми з особливими потребами та їх родинами».

Новими формами співпраці цього навчального року стали проходження практики з соціальної роботи студентами спеціальності «Соціальна педагогіка» в соціальних службах мм. Кортрейк, Гент (Бельгія) та підготовка до проведення у травні 2016 року спільних занять українських і бельгійських студентів на базі соціально-гуманітарного факультету за участі викладачів кафедри соціальної педагогіки та корекційної освіти.