Меню

↑ Повернутись до Почесні доктори

Роланд Франко

Роланд Франко

За великий внесок у популяризацію творчої спадщини Івана Фракна в Україні й світі Вченою радою Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка 21 червня 2018 р. присвоєно звання Почесного доктора (honoris causa) Голові правління Міжнародного Фонду імені Івана Франка, кандидату технічних наук Роланду Тарасовичу Франку.

Роланд Франко народився 28 березня 1932 р. в сім’ї Тараса Івановича Франка. Навчався в середніх школах Львова та Станіславова, згодом – на нафтовому факультеті Львівського політехнічного інституту, а з 1950 р. – на гірничому факультеті Київського політехнічного інституту. Після закінчення інституту (1954 р.) Ролан Франко працював старшим інженером технічного управління Міністерства місцевої паливної промисловості УРСР, згодом – секретарем Науково-технічної ради Міністерства. Потім понад тридцять років віддав праці в Київському інституті автоматики, де закінчив аспірантуру, захистив кандидатську дисертацію та пройшов посади від наукового співробітника до заступника генерального директора. З 1972 до 1978 рр. очолював Всесоюзний науково-дослідний інститут аналітичного приладобудування, що виокремився з Інституту автоматики, відтак повернувся на попередню посаду. Автор близько 50 праць у галузі автоматичного регулювання та приладобудування.

Протягом 1993 – 1996 рр. на запрошення МЗС України перебував на дипломатичній службі – був радником з питань науки в Посольстві України у Великій Британії. Завдяки клопотанням Роланда Франка 1996 р. Україна безкоштовно одержала від уряду Великобританії науково-дослідну станцію імені Фарадея в Антарктиці.

З 1997 р. Роланд Франко – заступник голови правління Всеукраїнського фонду відтворення видатних пам’яток історико-архітектурної спадщини імені О. Гончара, з 2012 р. – виконувач обов’язків голови Фонду. Протягом 1997 – 2001 рр. – віце-президент, згодом завідувач відділу міжнародних відносин (до 2008 р.), відтак консультант президента Міжнародного науково-технічного університету імені академіка Ю. Бугая. Член правління Національної спілки краєзнавців України. З 2015 р. – голова правління Міжнародного фонду Івана Франка.

Роланд Франко є активним учасником заходів, присвячених ушануванню пам’яті Івана Франка в Києві, Львові, Дрогобичі, с. Нагуєвичах тощо. 28 травня 1999 р. брав участь у відкритті погруддя Івана Франка у Відні. Один з ініціаторів створення «Літературного музею Івана Франка на Дніпрі» в с. Халеп’я Обухівського району Київської області (відкрито 27 жовтня 2010 р.) та Музею Івана Франка в Києві. Співзасновник літературного конкурсу ім. І. Я. Франка серед школярів Дрогобиччини (2011). Заснував Міжнародну премію імені Івана Франка. За ініціативи Роланда Франка створено квартиру-музей родини Івана Франка у Києві. У 2017 р. з його ініціативи було засновано щорічний Всеукраїнський учнівський літературно-мистецький конкурс «Стежками Каменяра».

Співпраця Роланда Франка з Дрогобицьким державним педагогічним університетом імені Івана Франка налічує понад три десятиліття. Він є учасником численних наукових конференцій та мистецький акції в нашому університеті, зокрема Літературно-мистецької Академії “Країна Франкіана”. Роланд Франко активно співпрацює зі студентською культурно-просвітницькою студією “Сіль землі”, створеною в інституті іноземних мов нашого університету. Серед спільних проектів Роланда Франка і наших студентів є літературно-мистецька вистава-представлення листування Івана Франка з Ольгою Хоружинською, яка була поставлена на сцені університету. Роль Івана Франка виконував саме Роланд Тарасович. Крім того, він організував низку пізнавальних екскурсій студентів нашого університету. Завдяки його підтримці було організовано кілька науково-дослідницьких ініціатив міжнародного рівня за участі почесних докторів Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка Алоїза Волдана (Австрія), Миколи Мушинки (Словаччина).