Меню

«

»

Зустріч із мистецькими скарбами Мирослави Кот

10 травня 2019 року, в день народження Заслуженого майстра народної творчості України Мирослави Кот, до творчої лабораторії «Мистецька Бойківщина» завітали учні 6 класів Дрогобицької ЗОШ І-ІІІ ступенів № 4 під керівництвом вчителя трудового навчання Нелі Псарук.

Керівник лабораторії доцент Надія Кузан ознайомила присутніх із життєвим та творчим шляхом мисткині.

Учні переглянули фільм, у якому Мирослава Кот ділиться своїми роздумами про дрогобицьку вишивку, її локальні особливості, як її сприймає світ.

Завідуючий кафедри технологічної та професійної освіти професор Леонід Оршанський розповів про участь колективу кафедри у мистецьких проектах, пов’язаних із дослідженням бойківського мистецтва.

Про свої дослідження творчості Мирослави Кот розповіла присутнім випускниця спеціальності «Трудове навчання та технології» Ліля Псарук. На основі аналізу колекції бойківської вишивки, зібраної мисткинею, пані Ліля вишила бойківську сорочку, яку продемонструє на святі вишиванки.

Захід відбувся у невимушеній, творчій атмосфері. Крім того, учні висловили бажання також долучитися до збереження мистецьких скарбів нашого краю.

Довідкова інформація. Мирослава Кот народилася 10 травня 1933 року у Варшаві, з 1943 року проживала у Дрогобичі, де закінчила школу й педагогічний інститут. З 1962 року працювала викладачем кафедри математичного аналізу Дрогобицького педагогічного інституту ім. І. Франка. У 1991 році очолила першу в Україні кафедру методики й історії народних художніх промислів. Під її керівництвом організовано понад 100 виставок творчих робіт викладачів і студентів в Україні та за кордоном, підготовлено 16 майстрів народного мистецтва України.