Меню

«

»

Віртуальна прогулянка галицькими стежинами Мартіна Бубера

17 жовтня 2018 року в Австрійській бібліотеці відбулася чергова лекція з культурознавчого циклу на тему «Мартін Бубер: роздуми про хасадизм». Завідувач кафедри практики німецької мови доцент Василь Лопушанський презентував перед численними гостями бібліотеки результати своїх багаторічних наукових пошуків, присвячених постаті єврейського релігійного мислителя і письменника, духовного лідера європейського єврейства, першого президента Академії наук Ізраїлю Мартіна Бубера, доля котрого тісно пов’язана зі Львовом.

Доповідач окреслив галицькі контексти життя і творчості Бубера, розповів про його працю над німецькомовним перекладом Біблії, зупинився на ключових моментах філософської концепції мислителя, в основі якої – розуміння буття як діалогу між Богом і людиною. Проте найбільше слухачам сподобалася розповідь про хасидські оповідання, зібрані й опрацьовані Бубером, – лапідарні тексти не лише із тонким єврейським гумором, але й із глибоким змістом, сповнені невичерпної педагогічної та життєвої мудрості.

Зацікавлення аудиторії красномовно засвідчило жваве обговорення лекції, в якому народився плідний діалог, через який, за Бубером, лише і відбувається людське самопізнання.