Меню

«

»

VІІІ Літературно-мистецька академія «Країна Франкіана»

28 – 29 травня 2020 року відбулася VІІІ Літературно-мистецька академія «Країна Франкіана» (з дотриманням усіх норм карантину у форматі малого заходу до 30 осіб та в режимі онлайн-трасляції).

Захід вкотре організовував Дрогобицький державний педагогічний університет імені Івана Франка за підтримки та сприяння Державного історико-культурного заповідника «Нагуєвичі», музею «Дрогобиччина», Львівського академічного обласного музично-драматичного театру імені Юрія Дрогобича, відділу культури та мистецтв виконавчих органів Дрогобицької міської ради.

28 травня відбулося відзначення 104-іх роковин від дня смерті Івана Франка громадською панахидою, що пройшла біля пам’ятника Каменяреві у Дрогобичі. Панахиду відправили отець Михайло Бачинський та капелан університету отець Олег Кекош. Слово на пошану Каменяра виголосив професор Михайло Шалата.

Після панахиди усі присутні поклали квіти до підніжжя пам’ятника Івану Франкові в Дрогобичі.

Продовжився захід науковою конференцією на Батьківщині Каменяра в селі Нагуєвичі.

Учасників заходу поблагословили місцеві парохи – отці Андрій (УПЦ) та Іван (УГКЦ). Отець Андрій передав до музею церковну печатку, якою у давнину завіряли свідоцтва про народження дітей, у тому числі й свідоцтво Івана Франка.

Зі словами вітань до присутніх звернулася ректор професор Надія Скотна. Вступне слово виголосив директор Державного історико-культурного заповідника «Нагуєвичі» Богдан Лазорак.

Цьогоріч Літературно-мистецька академія відзначилася презентаціями видань: «Садиба Франка. Науковий збірник заповідника «Нагуєвичі»» (видавництво «Посвіт») (головний редактор – Богдан Лазорак), «Франко про освіту та виховання» (видавництво «Коло») (упорядник і редактор – професор Галина Сабат), «Дрогобич у житті та творчій спадщині Івана Франка» (автор альбому-путівника – доцент Володимир Галик).

Під час презентації Богдан Лазорак зауважив, що до написання книги «Садиба Франка: науковий збірник заповідника «Нагуєвичі» колективу музею вдалося залучити дуже багато поважних науковців. У збірнику вміщено багато унікальної інформації та світлин.

Професор Галина Сабат, презентуючи видання «Франко про освіту та виховання», наголосила, що редакційній колегії вдалося реалізувати задум св.п. професора Омеляна Вишневського, який підтримала ректор Надія Скотна. До книги увійшло 50 вибраних творів Франка на тему педагогіки.

В обговоренні взяли участь ректор професор Надія Скотна, депутат облради Михайло Задорожний, голова Дрогобицької РДА Омелян Стасула, начальник відділу культури і мистецтв Дрогобицької міськради Олег Яводчак, головний редактор видавництва «Посвіт» Лариса Лесишин, декан історичного факультету професор Леонід Тимошенко, директор бібліотеки університету старший викладач Ігор Розлуцький, просвітянин Роман Пастух, керівник музичного коледжу ім. В.Барвінського Юрій Чумак та музичний колектив закладу.

Крім того, у музеї відбулося відкриття виставки доцента Володимира Галика «Вшанування Івана Франка у фалеристиці» та виступ ансамблю народної музики «Українські візерунки» (керівник – Василь Гамар).

На завершення було здійснено покладання квітів до підніжжя пам’ятника Каменяреві в Нагуєвичах.

Львівський академічний обласний музично-драматичний театр імені Юрія Дрогобича на сторінці у мережі Facebook презентував онлайн-виставу Івана Франка «Мойсей» (режисер-постановник – Олександр Король).

29 травня в рамках проведення Літературно-мистецької академії «Країна Франкіана» у музеї “Дрогобиччина” відкрилася виставка «Сучасники Івана Франка у документах музею».