Меню

«

»

Відбувся ІІІ Українсько-польський науково-методичний семінар з профілактики ризикованої поведінки дітей та молоді

6 – 10 травня 2019 року на базі факультету психології, педагогіки та соціальної роботи нашого університету й Благодійного фонду «Карітас» Самбірсько-Дрогобицької Єпархії УГКЦ відбувся ІІІ науково-методичний семінар для викладачів, вчителів шкіл та практиків, які є учасниками проекту «Польсько-українська науково-методична співпраця для підтримання розвитку системи профілактики та навчання фахівців з протидії ризикованій поведінці дітей та молоді в Україні». Цей проект реалізує наш університет спільно з університетом Казимира Великого у Бидгощі від 2017 року за підтримки Державної агенції розв’язання алкогольних проблем (PARPA, Польща) у межах Програми охорони здоров’я Польщі.

Розпочався робочий тиждень із зустрічі керівництва університету з польською делегацією, до якої увійшли завідувач кафедри опікуючої педагогіки та соціальної профілактики професор Марія Дептула, координатор проекту доктор Віолетта Юнік, доктор Йоланта Ярчинська. З боку нашого університету у зустрічі взяли участь ректор професор Надія Скотна, проректори з науково-педагогічної роботи доценти Володимир Шаран та Юрій Вовк, декан факультету психології, педагогіки та соціальної роботи доцент Ігор Гриник, завідувач кафедри соціальної роботи та корекційної освіти професор Тетяна Логвиненко, начальник навчально-методичного відділу доцент Юрій Сварок, доцент кафедри практичної психології Олена Галян, завідувач кафедри правознавства, соціології та політології професор Світлана Щудло. Під час розмови обговорювалася оптимальна модель впровадження у навчальний процес інтердисциплінарного блоку дисциплін із соціальної профілактики, вкрай важливого як для фахівців, що працюють з дітьми та молоддю, так і шкільних вчителів загалом.

Гості університету підсумували роботу в межах проекту і наголосили, що учасники пройшли 134 годин навчання у формах лекцій, семінарів, тренінгів. Також вони презентували і подарували університету спеціально підготовлену в межах проекту монографію «Рання профілактика проблем психосоціального розвитку та ризикованої поведінки дітей та молоді» за авторства колективу під керівництвом професора Марії Дептули, яка вийшла друком польською мовою (1000 примірників вийшло у найпрестижнішому видавництві Польщі) та українською мовами (300 примірників буде передано нашому університету для безкоштовної передачі у бібліотеки України). Монографія також є у вільному доступі репозиторію Університету у Бигощі.

Програма тижневого семінару включала також лекції-дискусії професора Марії Дептули «Інноваційність модульної підготовки педагогів-профілактиків. Процес проектування напряму «Опікунча педагогіка з профілактикою узалежнень та соціотерапією» в Університеті Казимира Великого у Бидгощі», професора Світлани Щудло «Огляд та критерії ефективності шкільних програм профілактики. Міжнародні стандарти профілактики UNODC», доктора Йоланти Ярчинської «Теоретична і методична підготовка педагогів до реалізації завдань у напрямі універсальної профілактики». Доктор Віолетта Юнік зустрілася зі студентами університету та виголосила доповідь «Професійні компетентності профілактика у Польщі та Україні – потреби та реальність», а також провела тренінг для учасників проекту й огляд ефективних польських профілактичних програм. Основну частину часу учасники проекту працювали над обговоренням і змістовним наповненням блоку дисциплін із соціальної профілактики.

Завершився насичений тиждень обговоренням подальшої міжнародної співпраці та підписанням декларації між ректором професором Надією Скотною та координатором проекту доктором Віолеттою Юнік про готовність впровадити спільні інноваційні напрацювання у підготовку студентів.