Меню

«

»

V урочиста церемонія нагородження лауреатів Міжнародної премії імені Івана Франка

27 серпня 2020 року, у 164-річницю від дня народження генія української нації Івана Франка, у Дрогобичі відбулася V урочиста церемонія нагородження лауреата однойменної Міжнародної премії.

Розпочалися урочистості покладанням квітів до підніжжя пам’ятника Каменяреві в селі Нагуєвичі та панахидою біля хреста, якого викував Яків Франко 1848 року з нагоди скасування в Галичині панщини. Всі учасники мали нагоду долучитися до екскурсії Державним історико-культурним заповідником «Нагуєвичі», відвідавши садибу батьків Івана Франка.

Продовжився захід у Дрогобичі. У зв’язку з пандемією COVID-19, Церемонія вручення Міжнародної премії імені Івана Франка відбувалася просто неба – на площі перед міським народним домом.
На церемонії нагородження були присутні засновники, члени правління та дирекція Міжнародного фонду Івана Франка, серед яких були представники Дрогобицького університету ректор професор Надія Скотна і професор Михайло Шалата, номінанти, вчені з Австрії, Польщі, України, франкознавці, представники влади, громадськість та родина Івана Франка.

З вітальним словом до присутніх звернулися: ректор Дрогобицького державного педагогічного університету ім. І. Франка професор Надія Скотна, Директор Міжнародного фонду Івана Франка Ігор Курус, голова Львівської обласної державної адміністрації Максим Козицький, голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин, міський голова Дрогобича Тарас Кучма.
У своїй промові професор Надія Скотна зазначила: «Це визначальна подія для нас, адже Іван Франко – розум і серце нашого народу, незаперечний лідер серед тих, хто впливає на утвердження модерної української ідентичності».

Голова міжнародного журі – професор ЛНУ ім. Івана Франка, доктор філологічних наук Ярослав Гарасим наголосив, що у 2020 році на премію було подано 19 робіт, але у фінал вийшло три монографії.
Цьогоріч найвищу відзнаку в галузі гуманітаристики отримав доктор історичних наук, професор кафедри історії України Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка Ігор Сердюк. Нагороду присудили за монографію «Маленький дорослий: Дитина й дитинство в Гетьманщині ХVІІІ ст.».

Міжнародна премія імені Івана Франка є почесним визнанням наукових відкриттів, вагомих здобутків та значних заслуг науковців у галузі суспільних наук та україністики. Премію заснував 2015 року онук Каменяра – Роланд Франко.