Меню

«

»

Участь у тренінгу для підготовки експертів із забезпечення якості вищої освіти

Завідувач кафедри правознавства, соціології та політології професор Світлана Щудло на основі конкурсного відбору була запрошена до участі у тренінгах для підготовки експертів із забезпечення якості вищої освіти, які відбулися 20 – 23 листопада 2018 року в Інституті вищої освіти НАПН України (м. Київ).

Тренінгові заняття були організовані Інститутом вищої освіти НАПНУ за підтримки Міністерства освіти і науки України та Міжнародного фонду «Відродження», Центру досліджень вищої освіти (Чеська Республіка) та Благодійного Фонду «Інститут розвитку освіти» у межах реалізації проектів «Формування мережі експертів із забезпечення якості вищої освіти» та «Нова система акредитації як засіб забезпечення якості та подолання корупції у вищій освіті». Впродовж інтенсивного чотириденного навчання провідні фахівці з України та Чеської Республіки ознайомили учасників із ключовими тенденціями розбудови Європейського простору вищої освіти, стандартами ESG-2015 побудови зовнішньої та внутрішньої систем забезпечення якості освіти в українських ЗВО. Лекційні заняття поєднувалися з груповими дискусіями, воркшопами. Робочими мовами заходу були українська та англійська. З українського боку лекторами були найбільш авторитетні фахівці у галузі якості освіти: Світлана Калашнікова, Юрій Рашкевич, Олег Шаров, Тарас Фініков, Андрій Гожик, Володимир Луговий, Артем Артюхов, Костянтин Кириченко, Віталій Терещук, ЖаннаТаланова та ін. В центрі уваги знаходилися питання впровадження ESG-2015 у системи вищої освіти, нова ідеологія проведення акредитації ЗВО, особливості укладання та оновлення освітніх програм відповідно до нових стандартів вищої освіти, забезпечення академічної доброчесності у ЗВО, побудова «U-map» карт ефективності діяльності університету тощо.

Тренінг став лише першим етапом реалізації комплексного проекту з формування національної мережі експертів із забезпечення якості освіти. Наступний етап – це складання учасниками он-лайн іспиту, а далі – проведення одноденного тренінгу (9 год.) у своєму університеті для працівників та студентів, залучених до формування внутрішньої системи забезпечення якості освіти. До речі, умовою організації тренінгу є запрошення учасників як зі свого університету, так і з інших ЗВО регіону (20 – 25 осіб). У нашому університеті планується проведення тренінгу з поширення результатів на початку другого семестру. Інформація про реєстрацію буде розміщена на сайті університету.