Меню

«

»

Участь у роботі ІV Міжнародного Конгресу «Етнодизайн: пошуки українського національного стилю»

4 – 8 жовтня 2017 року в.о. завідувача кафедри технологічної та професійної освіти, професор Леонід Оршанський взяв участь у роботі ІV Міжнародного Конгресу «Етнодизайн: пошуки українського національного стилю», що розпочав роботу в Полтавському національному педагогічному університеті ім. В. Г. Короленка, а завершився – в Дніпровському національному університеті імені О. Гончара та Дніпровському театрально-художньому коледжі. На цьому величному науково-культурному зібранні брало участь близько 350 науково-педагогічних працівників, дизайнерів, художників з усієї України та з-за кордону (США, Швейцарія, Австрія, Польща, Словаччина).

У межах Конгресу професор Леонід Оршанський був співголовою і модератором секції «Дизайн-освіта: теорія і практика» та виступив із доповіддю на тему «Етнодизайн у системі художньо-трудової підготовки майбутнього вчителя трудового навчання: історія та перспективи розвитку». Цікаві стендові доповіді надіслали викладачі кафедри:  заслужений майстер народної творчості України доцент Надія Кузан, члени Спілки майстрів народного мистецтва доценти Леся Савка, Галина Мельник та старші викладачі Галина Ліщинська-Кравець, Галина Гром.

Крім змістовної наукової програми, для учасників Конгресу було запропоновано різноманітні культурно-просвітницькі локації, зокрема: відвідування всесвітньо відомого Центру українського народного розпису в с. Петриківка (слід зауважити, що петриківський розпис у 2013 р. ЮНЕСКО внесло до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства), екскурсії до Полтавського краєзнавчого музею ім. В. Кричевського, Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д.І. Яворницького, Дніпропетровського художнього музею та ін.

За підсумками Конгресу була прийнята резолюція та звернення до держаних і громадських організацій, а професора Леоніда Оршанського вдруге обрано співголовою секції «Дизайн-освіта» Спілки дизайнерів України.