Меню

«

»

Участь представників Франкового вишу у англомовній літній школі

Професор Світлана Щудло та провідний спеціаліст відділу аспірантури, докторантури та наукової роботи Леся Перхун взяли участь впродовж 17 – 20 серпня 2016 року в організації та проведенні Першої літньої англомовної школи Української асоціації дослідників освіти «Освітні дослідження: комунікація, написання грантів, методологія та публікації» у місті Львові.

За фінансової підтримки Посольства США в Україні Літня школа стала частиною масштабного річного проекту Української асоціації дослідників освіти «Підтримка реформування вищої освіти в Україні», спрямованого на підвищення рівня професіоналізму в навчальній і науковій діяльності університетів, залучення викладачів до обміну академічним досвідом, популяризації емпіричних досліджень у галузі освіти тощо.

Робота Школи проходила чотири дні, впродовж яких 38 учасників, відібраних на конкурсній основі, мали змогу взяти участь у тринадцяти англомовних тренінгах, які провели п’ятнадцять тренерів з України та з-за кордону, зокрема Утрехтського університету (Нідерланди), Норвежського університету наук та технологій (Норвегія), Кембриджського та Единбурзького університетів (Велика Британія). Вітчизняні тренери представляли університети Львова, Дрогобича, Умані, Харкова, Херсону.

Участь у роботі школи взяли президент Європейської Асоціації дослідників освіти висловили президент проф. Тео Вубельз (Нідерланди) та генеральний секретар цієї асоціації Маріт Хонерод Ховейд (Норвегія), для яких це був перший візит в Україну.

Проф. Світлана Щудло як керівник Української асоціації дослідників освіти розповіла про становлення,  місію та завдання Асоціації, що заснована у грудні 2015 року на базі Франкового університету, та за короткий термін зросла до 100 членів з 30 університетів України, стала членом Європейської асоціації дослідників освіти. Також С.Щудло провела тренінг щодо організації міжнарожних освітніх досліджень.

Леся Перхун здійснювала підготовчу та організаційну роботу у проведенні Школи як секретар УАДО, а також була безпосереднім учасником тренінгів, що підтверджено відповідними сертифікатами.

У роботі школи гармонійно поєднувалася теорія і практика організації навчання, спрямованого на формування дослідницької культури науковців та викладачів. Особливу увагу було приділено методології проведення міжнародних освітніх проектів, зокрема зосереджено увагу на проекті Організації економічного співробітництва та розвитку TALIS (Teaching and learning International Survey) – міжнародному дослідженню викладання та навчання, що проводиться серед вчителів та директорів шкіл.

Тренінги проходили в атмосфері міжособистісної взаємодії усіх учасників на засадах взаємоповаги, відкритості, довіри, активного діалогу та дискусій. Участь у Школі дала змогу здобути нові знання й навички для підвищення наукової дослідницької компетентності, включитися в цікаві дослідницькі проекти, отримати нові наукові контакти.