Меню

«

»

Участь педагогів Дрогобицького університету в Міжнародному Музикологічному Конгресі

27 – 28 вересня 2019 року у місті Гданськ (Польща) під егідою Музичної Академії ім. С. Монюшка в Гданську, Інституту Музикології Університету ім. А. Міцкевича в Познані, Великого Театру у Варшаві (Національної Опери) і Міністерства Культури і Національної Спадщини Польщі відбувся Міжнародний Музикологічний Конгрес, присвячений 200-річному ювілею видатного польського композитора, диригента і педагога, основоположника польської національної композиторської школи і творця національної класичної опери Станіслава Монюшка «Станіслав Монюшко в польській і світовій культурі. Нові перспективи та інтерпретації». Конгрес став найбільшим у сучасній історії зібранням науковців (не тільки музикологів!), присвяченим розкриттю життя і творчості автора «Гальки».
Понад 60 учених із різних країн Європи впродовж двох днів ділилися своїми поглядами на творчість видатного композитора з позицій музикознавства, історії, філології, соціології, культурології.
Численна делегація з України була представлена науковцями з Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника (професори Ганна Карась, Віолетта Дутчак і доцент Людмила Обух), Рівненського державного гуманітарного університету (доцент Тетяна Прокопович).
Дрогобицький державний педагогічний університет імені Івана Франка представляли доцент кафедри музикознавства та фортепіано Олександра Німилович, яка виступила з доповіддю «Мистецька спадщина Станіслава Монюшка крізь призму творчості Івана Франка», і доцент кафедри народних музичних інструментів та вокалу Оксана Бобечко, котра виголосила доповідь «Національно-культурна діяльність Миколи Лисенка та Станіслава Монюшка: порівняльний аспект».
Цікаві пленарні й секційні наукові виступи і дискусії супроводжувалися двома концертами, організованими партнерами Конгресу. 27 вересня відбувся концерт музики Ф. Шопена у Польській Балтійській Філармонії ім. Ф. Шопена, а 28 вересня відбулася інавгурація мистецького сезону 2019/2020 у Балтійській опері в Гданську, де прозвучали понад десять камерно-вокальних, хорових, симфонічних творів С. Мюнюшка та фрагменти з його опер. Музичною окрасою конгресу став концерт, у програмі якого на карильйоні прозвучали вокальні і фортепіанні твори С. Монюшка. Винятково цікавою була зустріч з уродженцем Великої Британії, оперним режисером зі світовим ім’ям Давидом Паунтнеєм.
Загалом учасниками наукового конгресу стали вчені з Великої Британії, Німеччини, Фінляндії, Польщі, Білорусі та України, а їхні дослідження довели, що вивчення творчості засновника польської національної опери С. Монюшка та його міжнародних культурних зв’язків не втратили своєї актуальності. Відрадно, що готуються до друку матеріали конференції і дослідження українських науковців залучатимуться до сучасного музикознавчого процесу як в Україні й Польщі, так і в європейському науковому просторі.