Меню

«

»

У творчій лабораторії «Мистецька Бойківщина» відбувся навчально-методичний семінар

29 жовтня 2019 року в інституті фізики, математики, економіки та інноваційних технологій за ініціативи кафедри технологічної та професійної освіти, відділу освіти Дрогобича, Дрогобицької гімназії № 8 відбувся навчально-методичний семінар для вчителів трудового навчання та технологій «Особливості вивчення народного мистецтва Бойківщини у сучасній школі». Захід відбувся у творчій лабораторії «Мистецька Бойківщина».

На відкритті заходу з вітальним словом виступив директор інституту фізики, математики, економіки та інноваційних технологій доцент Юрій Галь, який ознайомив присутніх зі структурою інституту, напрямками підготовки фахівців та новими правилами вступу у 2020 році.

Методист міського відділу освіти Дрогобича Л. Розумна висловила слова подяки дирекції Дрогобицької гімназії № 8 та кафедрі технологічної і професійної освіти за організований захід, оскільки питання семінару близькі серцю, адже її сім’ю у 50-х роках було депортовано з етнічних бойківських земель до Донецька, а про своє коріння вона дізнавалася з уривків розповідей рідних. Л. Розумна висловила рекомендації присутнім вчителям та викладачам, щодо виховання у дітей любові до народного мистецтва рідного краю: «Дуже важливо дати їм ремесло, яке наповнить їх побут, їх одяг, їхню оселю національним колоритом та гармонією».

Заступник директора з навчально-виховної роботи Дрогобицької гімназії № 8 Н. Чайковська поділилася своїм баченням проблеми щодо використання традицій народного мистецтва у патріотичному вихованні школярів.

Вчитель-методист Дрогобицької гімназії №8 Г. Фурдин розповіла про свій досвід особливостей вивчення у сучасній школі творчої спадщини майстрів народної творчості Бойківщини, детально описуючи мистецьку, дослідницьку та педагогічну діяльність Заслуженого майстра народної творчості України Мирослави Кот. Присутні на семінарі учні мисткині Надія Кузан, Ірина Шильник, Галина Гром, Леся Савка поділилися спогадами про свою наставницю.

Присутні мали можливість оглянути фільм про Мирославу Кот, який підготувала Ірина Шильник, та почути роздуми майстрині про Бойківську вишивку.

Керівник лабораторії «Мистецька Бойківщина» Надія Кузан ознайомила вчителів із локальними особливостями та відмінностями бойківського народного костюма. Щоб відчути особливості крою бойківських сорочок, учасники семінару приміряли сорочки Дрогобицького та Старосамбірського повітів.

На завершення семінару директор Дрогобицької гімназії № 8 Д. Солтан висловив побажання вчителям трудового навчання підготувати разом із викладачами кафедри технологічної та професійної освіти інформаційний буклет для учнів, який би містив інформацію про різні види народного мистецтва Дрогобиччини.

Захід відбувся у невимушеній і творчій атмосфері. Вчителі висловили бажання долучитися до вивчення, збереження та популяризації мистецьких скарбів нашого краю.