Меню

«

»

У рамках Міжнародного театрального Фестивалю «Золотий Лев»: Полоністичний науково-інформаційний центр імені Ігоря Менька – співорганізатор конференції про драматургічну творчість Кароля Войтили

На цьогорічному Міжнародному театральному фестивалі «Золотий Лев» (29 вересня – 7 жовтня 2018 р.), який від 1989 року щороку проводиться у Львові з ініціативи Львівського академічного театру «Воскресіння», можна було побачити феєричні, видовищні, експериментальні вистави реномованих театрів з України, Польщі, Австрії, Угорщини, Румунії, Грузії.

6 жовтня 2018 року в рамках цього Фестивалю відбулася Міжнародна наукова конференція «Драматургія Кароля Войтили», організаторами якої були Студіо Театр Тест з Варшави та Полоністичний науково-інформаційний центр імені Ігоря Менька нашого університету. Під час конференції свої доповіді, присвячені творчості та особистості Кароля Войтили – Івана Павла ІІ, виголосили отець Олег Кекош – капелан Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка, директор Центру академічного душпастирства та Віра Меньок – керівник Полоністичного науково-інформаційного центру імені Ігоря Менька, доцент кафедри світової літератури та славістики.

Натхненником та ініціатором цієї конференції став Анджей Марія Марчевський – театральний та кінорежисер, директор Малого Театру в Тихах (Польща) та Студіо Театр Тест з Варшави, партнер Полоністичного науково-інформаційного центру від моменту його заснування 2002 року, співзасновник (разом з Ігорем Меньком (1973–2005)) студентського театру «Альтер», ініціатор кількох виступів цього театру у Польщі (Люблін, Лодзь, Варшава). Багатолітня і плідна режисерська творчість Анджея Марії Марчевського сконцентрована головно довкола літературної спадщини Кароля Войтили, Бруно Шульца та Михаїла Булгакова. Драми Кароля Войтили він ставить на різних театральних сценах Польщі та інших країн від 80-х років минулого століття. 2003 року його спектакль «Біля крамниці ювеліра», за однойменною драмою Кароля Войтили, був показаний у нашому дрогобицькому театрі – це була перша театральна вистава польською мовою в нашому місті після Другої світової війни. Зі спектаклями за мотивами творів Бруно Шульца Анджей Марія Марчевський неодноразово брав участь у Міжнародному Фестивалі Бруно Шульца у Дрогобичі, натомість перша едиція цього Фестивалю (липень, 2004) була ним співініційована разом з Ігорем Меньком.

Міжнародна конференція «Драматургія Кароля Войтили» стала своєрідним дискусійно-науковим продовженням прем’єри спектаклю «Римський триптих» за однойменною поемою Івана Павла ІІ, що в режисерії Анджея Марії Марчевського відбулася в рамках цьогорічного Міжнародного театрального фестивалю «Золотий Лев».

7 жовтня 2018 року колектив Студіо Театр Тест разом з Анджеєм Марією Марчевським відвідав Дрогобич. Гості побували у Кімнаті-Музеї Бруно Шульца та мандрували Дрогобичем, головно місцями життя й творчості Шульца.

Очікуємо нових цікавих проектів Анджея Марії Марчевського та сподіваємося на подальшу плідну з ним співпрацю.

Віра МЕНЬОК,
керівник Полоністичного науково-інформаційного центру імені Ігоря Менька, доцент кафедри світової літератури та славістики

Світлини:
Анджей Марія МАРЧЕВСЬКИЙ,
о. Олег КЕКОШ