Меню

«

»

ТКАНА УКРАЇНА

23 лютого 2018 року у Національному центрі народної культури «Музей Івана Гончара» (м. Київ) відбулася презентація Всеукраїнського просвітницького проекту «Ткана Україна», активним учасником якої стала викладач кафедри технологічної та професійної освіти нашого університету, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України Галина  Гром. Метою проекту є відродження традиційних технік ткацтва, популяризація цього давнього художнього ремесла. Куратором і натхненником цього проекту, який отримав грант Президента України, стала Дарина Алєксєєнко. За її ініціативою була успішно реалізована ідея створення монументального тканого панно «Єдина Україна», розміром 3 на 4 метри. Участь у виготовленні панно брало 18 майстрів із 13 регіонів України, а над виконанням «кордону країни» (27 метрів тканої стрічки) працювало загалом понад 60 осіб.

«Ідея створення панно, яке б репрезентувало мистецтво ткання, характерне для різних куточків України, здалася мені дуже цікавою й своєчасною – розповідає Галина Гром, – тому я із задоволенням взяла участь у реалізації цього проекту. Для представлення Львівщини мною за основу було взято багату орнаментику та вишукану кольорову гамму тканих виробів із Жидачівщини». Окрім тканого панно «Єдина Україна», у межах проекту було організовано низку експедицій в Чернівецьку, Івано-Франківську, Львівську, Закарпатську, Одеську, Кіровоградську та Київську області, а також здійснено відеозйомку навчальних майстер-класів з різних технік ручного ткацтва.

Під час презентації проекту у Києві було проведено численні майстер-класи, стендові доповіді, демонстрування відзнятих відеоматеріалів. Від Міністерства культури України майстрам вручили подяки за вагомий внесок у справу збереження і популяризації традиційної культури та за високу професійну майстерність. За словами організаторів, проект «Ткана Україна» стане довготривалим, тому в перспективі студенти Дрогобицького університету, які навчаються на технологічній освіті, активно залучатимуться до його реалізації.

Галина Ліщинська-Кравець, старший викладач,
член Національної спілки майстрів народного мистецтва України