Меню

«

»

Студентки філологічного факультету презентували свої наукові проекти в рамках міжнародної програми «Координація і підтримка вищої полоністичної освіти в Україні»

Студентки філологічного факультету Валентина Фольц (ПУ-45Б), Наталія Безкоровайна (ПУ-45Б) та Ксенія Віленська (УП-25М) були учасницями вже «Третьої Полоністичної Бесіди» в рамках програми «Координація і підтримка вищої полоністичної освіти в Україні», що реалізується під патронатом Фонду «Свобода і Демократія» (Варшава). Міжнародна конференція «Третя Полоністична Бесіда» відбулася 8 листопада 2018 року у Львівському національному університеті ім. Івана Франка. Проектом керував представник-координатор грантових програм Фонду «Свобода і Демократія», колишній викладач кафедри польської філології ЛНУ, доктор Єжи Ковалевський.

Цього ж дня у Дзеркальній залі Львівського національного університету ім. Івана Франка відбулася презентація міжнародної інтернет-платформи «Полоністичний Бюлетень» («Biuletyn Polonistyczny»), створеної для співпраці полоністів із різних осередків. Захід об’єднав викладачів, студентів полоністики і славістики ЛНУ ім. Івана Франка та учасників «ІІІ Полоністичної бесіди» – молодих науковців із різних регіонів України. Представили проект гості з Інституту літературних досліджень Польської академії наук Ольга Закольська та Пшемислав Ґурецький. Під час презентації усі присутні мали нагоду більше дізнатися про інтернет-портал, який містить актуальну інформацію про діяльність полоністик у Польщі та за її межами, відкриває широкі можливості для науковців, дослідників польської мови, літератури та культури, студентів і всіх зацікавлених осіб. Учасники зустрічі ознайомились зі способами діяльності, доступними функціями, можливостями та перспективами розвитку «Полоністичного Бюлетеня».

Після закінчення презентації учасники «ІІІ Полоністичної Бесіди» зустрілися у кабінеті кафедри польської філології, де були представлені наукові доробки молодих учених із різних куточків України: Києва, Харкова, Запоріжжя, Бердянська, Одеси, Львова та Дрогобича.

Студентки нашого університету також презентували свої проекти, ініціатором яких є Полоністичний науково-інформаційний центр ім. Ігоря Менька Дрогобицького державного педагогічного університету ім. Івана Франка (науковий керівник – кандидат філологічних наук, доцент кафедри світової літератури та славістики, керівник Полоністичного центру Віра Меньок).

Валентина Фольц працювала над описом та документацією діяльності Полоністичного центру в контексті популяризації Бруно Шульца та досліджень його творчості. Саме Полоністичний центр став найважливішим осередком поширення творчості Бруно Шульца не лише в Україні, а й у всьому світі. Саме з ініціативи першого директора центру – Ігоря Менька та його дружини Віри Меньок була відкрита кімната-музей Бруно Шульца (в колишньому професорському кабінеті Шульца, де він проводив заняття в тодішній гімназії ім. короля Владислава Яґайла, тепер – головний корпус ДДПУ); проведена перша в Україні велика наукова конференція на тему Бруно Шульца («Рецепція творчості Бруно Шульца на початку нового тисячоліття», 2002 р.); започатковано проект «Друга Осінь» (19 – 20 листопада щорічно) та Міжнародний Фестиваль Бруно Шульца, що відбувається у дворічному циклі. Завдяки діяльності центру те, що створив Шульц, надходить до щораз ширших кругів читачів у всьому світі.

Праця Ксенії Віленської присвячена професорові Михайлові Шалаті, невідомому досі популяризаторові та дослідникові Бруно Шульца в його рідному місті. Джерелами праці стали бесіди з професором, матеріали та документи, люб’язно надані Михайлом Йосиповичем. Саме Михайлові Шалаті належить ймовірно перша в Дрогобичі після другої світової війни письмова згадка про Бруно Шульца (17 червня 1965 року в газеті «Радянський педагог»), автор якої закликає усіх дрогобичан долучитися до пошуків невідомої досі літературної спадщини великого письменника-земляка.

Наталія Безкоровайна займалась актуалізацією та доповненням бібліографії наукових видань та індивідуальних публікацій нашого університету, пов’язаних із польською тематикою, проблемами полоністики та українсько-польським діалогом, яку у 2016 році підготували Галина Мазурик та Ксенія Віленська. На сьогодні оновлена бібліографія налічує більше 500 позицій, серед яких найбільшу кількість становлять літературознавчі праці, передусім шульцознавчі, публікації яких пов’язані з організованим Полоністичним центром Міжнародним Фестивалем Бруно Шульца, який відбувається у Дрогобичі від 2004 року кожних два роки, а матеріали міжнародних шульцознавчих конференцій, що мають місце в його рамках, циклічно друкуються у наукових збірниках. На другому місці за кількістю позицій знаходяться суспільно-історичні праці, на третьому – освітньо-педагогічні. Бібліографія містить також чимало публікацій нашого університету із таких галузей як мовознавство, музика, культурологія, біологія, політологія, економіка.

Ми щиро вдячні Фондові «Свобода і Демократія», передусім доктору Єжи Ковалевському за запрошення до участі у цьогорічній полоністичній зустрічі, доценту Вірі Меньок за наукове керівництво, працівникам Полоністичного центру за допомогу в роботі, особливу вдячність висловлюємо професорові Михайлові Шалаті за присвячений час та ексклюзивні матеріали.

Валентина ФОЛЬЦ,
студентка філологічного факультету (гр. ПУ-45Б)