Меню

«

»

Подбаймо про безпеку

На календарі грудень, перший місяць зими, незабаром довгоочікувані Новорічні та Різдвяні свята – пора зимових канікул. Стовпчик термометра рідко опускається нижче позначки «нуль». За таких погодних умов температурний режим приміщень відповідає нормам, тому немає потреби використовувати електронагрівальні побутові прилади для додаткового обігріву, хоча часто саме вони стають причиною виникнення пожеж.

Згідно з офіційною статистикою, з початку року на території нашої області виникло 3 792 пожежі, під час яких загинули 85 осіб, з них – одна дитина, та травмовано 67 осіб. Однією з причин пожеж є порушення правил безпеки під час експлуатації електричних приладів. Зростає і кількість випадків від отруєння чадним газом. Лише від початку року від цього вже загинули 10 осіб, з них – одна дитина.

На жаль, не оминають пожежі й заклади освіти. Варто зазначити, що 4 грудня в Одеському коледжі економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу, спалахнула велика пожежа, в якій загинули 16 осіб, а всього постраждали 30 людей.

Сьогодні майже неможливо уявити повсякденне життя без електричної енергії. Електрика стала настільки звичною, що іноді забуваємо, що користуватися нею потрібно вкрай обережно, щоб уникнути небезпеки ураження електричним струмом та виникнення пожежі. Найбільш розповсюдженою причиною пожежі є коротке замикання, що виникає за умови надмірного чи тривалого перевантаження або через механічне пошкодження ізоляції між дротами. Поганий контакт призводить до виникнення великих перехідних опорів, внаслідок чого виникає місцевий перегрів, який може спричинити пожежу. Перевантаження мережі, коли в неї підключають електроприлади з більшою загальною потужністю, ніж та, на яку вона розрахована, руйнують ізоляцію, можуть викликати коротке замикання, що також  небезпечно.

Більшість надзвичайних ситуацій, зокрема пожеж, виникають під час святкування Новорічних та Різдвяних свят через недотримання елементарних вимог безпеки під час влаштування новорічної ялинки, через необережність під час використання різноманітних піротехнічних виробів (хлопавок, бенгальських вогнів, петард) та власну недбалість.

У більшості випадків виникненню пожежі можна й необхідно запобігти. Тому під час користування електроенергією в побуті потрібно дотримуватися правил безпечної експлуатації електрообладнання. У разі виникнення пожежі від електроприладів, які перебувають під напругою, слід знеструмити їх, відключивши від електромережі, і для її гасіння використовувати тільки пісок, вуглекислотні та порошкові вогнегасники з відстані не менше 1 м. Непридатними для гасіння електрообладнання під напругою є водяні та водопінні вогнегасники.

Із настанням похолодання погода стане справжнім випробуванням як для пішоходів, так і для водіїв. Погодні умови часто змінюються: неймовірно гарна зимова погода з легким морозцем може швидко змінитися заметіллю, а мокрий сніг за хвилини перетворюється  на кригу. Взимку дороги зазвичай засніжені та слизькі. Кожної секунди виникають складні ситуації, учасниками яких можемо стати і ми. Дорожньо-транспортні пригоди не тільки стають причиною різних пошкоджень автомобілів, а й становлять неабияку загрозу людському життю, якої можна уникнути, дотримуючись правил дорожнього руху. За оперативною інформацією національної поліції на автошляхах Львівщини станом на 10 грудня 2019 р. сталося 20 379 автопригод, внаслідок яких загинуло 379 осіб, ще 3 519  – отримали травми.

Звертаємо увагу пішоходів і водіїв: будьте уважними та взаємно ввічливими, не порушуйте елементарних вимог правил дорожнього руху. І це допоможе уникнути трагічних наслідків.

У період різких похолодань, із настанням морозів та складних погодних умов збільшується ризик переохолодження і обмороження. У разі тривалої дії низьких температур на весь організм можливі замерзання і смерть. Під час замерзання людина відчуває спочатку втому, сонливість, байдужість, а за умови подальшого охолодження організму виникає непритомний стан – втрата свідомості, розлади дихання і кровообігу. У разі припинення дихання і зупинки серцевої діяльності настає смерть.

Перша медична допомога в разі обмороження полягає у захисті від впливу низьких температур, негайному поступовому розігріванні потерпілого. Насамперед, необхідно відновити кровообіг в обмороженій частині тіла. А проте не можна допускати швидкого зігрівання поверхневого шару шкіри на пошкодженій ділянці. Оскільки прогрівання глибоких шарів і відновлення у них  кровообігу відбувається повільніше. А отже, не нормалізується кровопостачання верхніх шарів шкіри і вони гинуть. Тому у разі відмороження протипоказані гарячі ванни, гаряче повітря. Переохолоджені ділянки тіла потрібно захистити від впливу тепла, наклавши на них теплоізоляційні пов’язки  –  бавовняні, ватно-марлеві матеріали. Пов’язка має закривати тільки змінені ділянки шкіри і тільки доти, доки у них не з’явиться відчуття тепла. Задля відновлення тепла в організмі і поліпшення кровообігу потерпілому дають гарячий солодкий чай.

Усім нам варто пам’ятати, що особиста дисциплінованість, повага до інших, є запорукою збереження власного здоров’я та попередження ймовірних неприємних наслідків. Тож зробімо все залежне від нас, щоб у Новорічні та Різдвяні свята ніщо не затьмарило нашого  відпочинку.

Служба охорони праці