Меню

«

»

Пізнавальна екскурсія в музей «Дрогобиччина» у меморіальний комплекс «Тюрма на Стрийській»

15 листопада 2018 р. студенти соціально-гуманітарного факультету спеціальності «Дошкільна освіта» групи ДО-13Б відвідали меморіальний комплекс «Тюрма на Стрийській» (організатори екскурсії: доценти кафедри загальної педагогіки та дошкільної освіти Віолета Городиська та Анна Федорович).

Музей «Тюрма на Стрийській» (структурний підрозділ (відділ) музею «Дрогобиччина») знаходиться на території інституту фізики, математики, інформатики та інноваційних технологій Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка, колишньої катівні НКВС-НКВС-НКВД-МДБ-КДБ у Дрогобичі.

Історичний екскурс у минуле Дрогобицької тюрми здійснила Марія Головкевич, працівник музею. Студенти мали змогу ознайомитися із вражаючими, жорстокими фактами, що відбувалися у приміщенні та на території колишньої катівні на вул. Стрийській, 3.

В середині подвір’я будинку суду, що був збудований за часів Австро-Угорщини, колись стояв для окраси фонтан. Місце вселяло людям віру у вищу справедливість. Та з приходом різних країн-окупантів історія змінювалася страшними, немислимими подіями… Ув’язнення, несправедливі суди, страти невинних людей, лише за те, що вони вважали себе українцями і хотіли бути вільними на своїй землі. Найбільше постраждала галицька інтелігенція: посли до австрійського та польського парламентів, директори гімназій, шкіл, учителі, гімназисти і студенти, лікарі, спортсмени, священнослужителі та монахи. Усі вони не мали шансів на життя… За свободу довелося платити гіркими муками смерті.

Студенти побачили музейну експозицію, розміщену у двох залах – камерах колишньої катівні. В одному з них – криниця-могила, куди кидали закатованих, іноді ще живих в’язнів. Експонати дали змогу заглянути пекельному минулому в очі, підтверджуючи комуно-московський терор та репресії на західноукраїнських землях, зокрема, в Дрогобицькій (на той час) області. З особливим хвилюванням і трепетом присутні дивились на особисті речі закатованих, документи, фотографії, що засвідчують реальність жахливих подій того часу. З вірою оглядали свідчення захоронення жертв на Полі Скорботи у Дрогобичі 14 липня 1991 року.

Сьогодні, живучи в складні для України часи війни, сподіватимемось, що колесо історії не повернеться. Знаючи правду, зробимо все можливе для утвердження своєї Батьківщини!

Іванна Цьомик,
студентка соціально-гуманітарного факультету
(гр. ДО-13 Б)