Меню

«

»

Підсумки Міжнародної конференції «Мультикультурний Дрогобич австрійського періоду»

21 – 23 вересня 2021 року в Австрійській бібліотеці відбулася Міжнародна наукова конференція «Мультикультурний Дрогобич австрійського періоду» за участю відомих науковців з Австрії, Польщі та України. Впродовж двох днів було виголошено понад 15 доповідей, присвячених головно питанням історичного, літературного, мовного та культурно-освітнього контексту Дрогобича у період 1772 – 1918 років.

З цікавими доповідями, наповненими маловідомим фактичним матеріалом і ґрунтовним аналізом, виступили професори Алоіс Волдан (Відень), Леонід Тимошенко, Галина Сабат, Микола Зимомря (Дрогобич), Іван Зимомря (Ужгород), Ґжеґож Юзефчук (Люблін), доценти Олена Бєлозьорова (Харків), Віра Меньок, Богдан Лазорак, Василь Лопушанський, Володимир Галик, Олег Радченко (Дрогобич) та ін. Поряд із висвітленням нових аспектів життя й діяльності уже добре вивчених історичних постатей, на кшталт цісаря Франца Йозефа І чи визначних письменників і представників культури, як от Іван Франко і Бруно Шульц, конференція відкрила досі малознані імена галичан й дрогобичан Арона Жупніка, Йонаса Кремпеля та Германа Штернбаха, які ще чекають свого вичерпного дослідника.

У співпраці з науковою бібліотекою Дрогобицького університету була організована книжкова виставка «Дрогобич у художній і публіцистичній літературі кінця ХІХ – початку ХХ століття» (доцент Ігор Розлуцький). Завершальним акордом конференції стала змістовна екскурсія Дрогобичем в історичних і країнознавчих коментарях Олега Стецюка.

Організатори конференції – Австрійська бібліотека у Дрогобичі, Центр українсько-австрійської співпраці та кафедра практики німецької мови інституту іноземних мов Дрогобицького університету – щиро дякують усім референтам за сумлінну роботу й активну участь у форумі, який пройшов на високому академічному рівні, а також австрійським партнерам, передусім Австрійському бюро кооперації у Львові (директор Андреас Веннінґер).

Матеріали конференції будуть доповнені статтями інших науковців-дослідників спорідненої тематики та опубліковані в 9-му томі «Компаративних досліджень австрійсько-українських літературних, мовних і культурних контактів» (за ред. Ярослава Лопушанського та Олега Радченка).