Меню

«

»

Ольґа Токарчук – лавреатка Нобелівської премії – учасниця Міжнародного Фестивалю Бруно Шульца у Дрогобичі

10 жовтня 2019 року світ довідався про присудження Нобелівської премії в галузі літератури видатній польській письменниці Ользі Токарчук. Польська література пишається нині своєю новою лавреаткою Нобелівської премії, котра долучилася до ґрона чотирьох польських письменників та поетів – нобелівських лавреатів – Генрика Сенкевича (1905), Владислава Реймонта (1924), Чеслава Мілоша (1980) та Віслави Шимборської (1996). Цю найвищу нагороду Шведська академія присудила Ользі Токарчук за «нараційну уяву, яка з енциклопедичною пристрастю демонструє подолання кордонів як спосіб життя». Як визнають експерти, творчість Ольґи Токарчук не знає жодних кордонів, тож сприймається читачами незалежно від того, де вони живуть і до якої культури належать. Церемонія вручення Нобелівської премії Ользі Токарчук відбудеться у Стокгольмі 10 грудня 2019 року.

Місто Дрогобич та Дрогобицький державний педагогічний університет імені Івана Франка має щиро радіти тим, що Ольґа Токарчук стала лавреаткою Нобелівської премії, адже письменниця знає і любить наше місто, залюбки приїжджає сюди на запрошення Міжнародного Фестивалю Бурно Шульца, що його від 2004 року у дворічному циклі організовує Полоністичний науково-інформаційний центр нашого університету спільно з Товариством «Фестиваль Бруно Шульца» в Любліні.

Ольґа Токарчук двічі побувала у Дрогобичі на Міжнародному Фестивалі Бруно Шульца, у травні 2014 та червні 2018 року. На VI та VIІІ Шульцфестах відбулися авторські зустрічі з письменницею, які модерував Остап Сливинський – львівський поет та перекладач, зокрема творів Ольґи Токарчук, польський філолог у Львівському національному університеті. Авторка охоче розповідала учасникам та гостям Шульцівського Фестивалю про те, що ціла ґенерація польських письменників, до якої вона належить, виводиться з поетичної уяви Бурно Шульца, відчуває спорідненість із літературою цього дрогобицького генія. Розважала про долю великого історичного роману в сучасній літературі – такий роман, як вона переконана, повертається, але в іншій формі та іншій змістовій якості (це зрозуміло хоча б на прикладі її великого роману «Книги Якуба» (2014), що отримав престижну літературну нагороду «Ніке», про Якуба Франка – цадика, містичного філософа, релігійного реформатора і загадкову постать XVIII століття). Цікаво письменниця розповідала в Дрогобичі про свої особливі взаємини із власними літературними героями, до яких ставиться як до живих людей, з якими веде своєрідні розмови, а часом вони самі наче диктують їй свої думки й висловлювання. Наголошувала також на своєму розумінні патріотизму: патріотизм, який зневажає і принижує інших людей, який породжує ненависть, – на думку Ольґи Токарчук, – заслуговує лишень на засудження.

Під час двох Шульцфестів, учасницею яких була Ольґа Токарчук, вона охоче брала участь у традиційному нічному факельному поході слідами життя та творчості Бруно Шульца, читала фрагменти з його творів. На минулорічний Фестиваль запропонувала авторський літературний диспут на тему „Утрачений месія. Приховані потенціали центральноєвропейської літератури”. Диспут відбувся 7 червня 2018 року в хоральній дрогобицькій синагозі, в ньому взяли участь запрошені авторкою письменники й поети Юрій Андрухович, Геркус Кунчюс, Олександр Бойченко, Юрій Винничук, Андрій Любка, Софія Андрухович, Адам Відеманн, Андрій Бондар, Тарас Прохасько, Остап Сливинський та численні учасники й гості Фестивалю.

Щиро сподіваємося на те, що наступний IХ Міжнародний Фестиваль Бруно Шульца, що планується у Дрогобичі в червні 2020 року, вкотре вітатиме Ольґу Токарчук, лавреатку Нобелівської премії в галузі літератури за 2018 рік.

Віра МЕНЬОК,

доцент кафедри світової літератури та славістики, керівник Полоністичного науково-інформаційного центру імені Ігоря Менька

Світлини: Ігор ФЕЦЯК