Меню

«

»

Незабутні враження про навчання у VIVES (Бельгія)

Ще зовсім недавно навчання закордоном було чимось далеким і здавалося недосяжним, проте завдяки програмі Еразмус+, яка діє у нашому університеті, нам випала нагода вчитися в одній із найкрасивіших країн Європи – Бельгії, в Університеті прикладних наук VIVES, розташованому у надзвичайно колоритному, мальовничому та вже такому близькому містечку Брюгге.

Завдяки участі у цій програмі ми відкрили для себе кардинально іншу систему освіти, європейську культуру та менталітет, мали змогу працювати в інтернаціональному середовищі, поспілкуватися та потоваришувати із різними цікавими людьми з усіх куточків світу, опанувати велику кількість нових як теоретичних, так і практичних знань, врешті-решт відчути – як це бути європейським студентом!

Насамперед хочеться відзначити, що сам процес навчання проходив дуже різноманітно та цікаво. Керівництво університету завжди організовувало нам різні туристичні, освітні і розважальні заходи! Безпосередньо сама система навчання (подання матеріалу, взаємодія викладача і студента) абсолютно відрізняється від звичної для нас! Ми засвоїли великий обсяг нової, корисної інформації як з нашої спеціальності “Ерготерапія”, так і з інших курсів, наприклад, ознайомилися з глобальними проблемами у світі та навіть базово вивчили голландську мову! Великим плюсом було і те, що деякі предмети ми могли вибирати самі, крім обов’язкових, і вивчати те, що нам цікаво!

Не менш важливим є те, що кожного тижня у нас проходила практика в одному з найкращих реабілітаційних центрів міста Брюгге “UNIE-K”. Практичні заняття або, як їх там називають, «стажування» озброїли нас новими практичними навичками та вміннями, адже кожного разу була розроблена нова програма із різноманітними видами терапії (музикотерапія, іпотерапія, ерготерапія тощо) та додатковими аспектами нашої спеціальності! Вивчали особливості реабілітації при різних діагнозах і порушеннях та особливості догляду за такими пацієнтами. Наприклад, порушення когнітивного розвитку, психічні порушення, аутизм, ДЦП тощо. Ми активно брали участь у всіх видах практичної діяльності, що в рази збільшило наші навички та розуміння важливих моментів терапевтичної діяльності. Це, безперечно, неоціненний і дуже важливий досвід для нашої подальшої кар’єри. Співпраця з європейськими вишами – чудовий шанс обмінятися знаннями та привезти і застосувати це в Україні!

Не можемо не сказати, що попри таку щільну навчальну діяльність у нас було ще й немало часу, щоб подорожувати та відпочити. Ми об’їздили знамениті міста Бельгії та відвідали французьке місто Ліль і, звичайно, довше затрималися в Парижі, щоб розгледіти ці всі знамениті місця, наповнитися духом споконвічних революціонерів та на мить відчути себе парижанами, випивши горнятко кави з французьким круасаном, милуючись Ейфелевою вежею!

На жаль, у зв’язку із пандемією “COVID-19” ми були змушені повернутися в Україну дещо швидше, де продовжували навчатися дистанційно. Незважаючи на ці обставини, ми успішно закінчили своє навчання та освоїли багато нової, цікавої та корисної інформації щодо своєї професії і не тільки!

Отож тепер навчання за кордоном у престижних європейських вишах – це реальність! Хочемо подякувати за таку можливість Дрогобицькому державному педагогічному університету імені Івана Франка та безпосередньо викладачам нашого інституту фізичної культури і здоров’я!

Степан ЗУБКОВИЧ, Роксоляна КАРАБА,

студенти гр. ФТЕ-33 спеціальності «Фізична терапія, ерготерапія» інституту фізичної культури і здоров’я