Меню

«

»

Незабутні два тижні в Австрії

25 січня – 8 лютого 2019 р. учениця Дрогобицького ліцею групи І-12 Жанна Борисюк здійснила подорож до Австрії. У жовтні 2018 р. вона стала переможцем лінгво-краєзнавчої олімпіади, яку провела Австрійська бібліотека Дрогобицького державного педагогічного університету ім. І. Франка. Організатором і керівником поїздки був директор Австрійської бібліотеки Ярослав Лопушанський.

Під час подорожі ліцеїстка відвідала столицю Австрії – Відень, побувала у музеї мистецтв (Kunsthistorisches museum), у соборі святого Штефана (Stephansdom), що є національним символом Австрії і Відня, та на ковзанці біля ратуші міста, яка є однією з найбільших у Європі. Також була організована поїздка у місто Клагенфурт (Klagenfurt-am-Wortersee) – адміністративний центр Каринтії, де Жанна відвідала основні визначні пам’ятки: фонтан Дракона, який зображений на гербі міста, та оглядову вежу (Klagenfurt Pyramidenkogel Tower). ЇЇ висота 70 м і з неї відкриваються чудові краєвиди на місто та Вьортерське озеро (Wörtersee).

Жанна Борисюк ознайомилася з системою освіти в іншій країні і мала можливість взяти участь у навчальному процесі в класах своїх однолітків. Впродовж 10 днів вони навчалися у гімназії (Stiftsgymnasium) у місті Санкт-Пауль (федеральна земля Каринтія, південь Австрії). Ліцеїстка ознайомилася з навчальним процесом, який дещо відрізняється від нашого: уроки тривають по 50 хвилин, учні мають набагато більше практичних завдань, ніж в українських школах. Також кабінети є технічно оснащені. У гімназії настільки чисто, що учні ходять у домашньому взутті (тапочках) або взагалі лише у шкарпетках. Крім того, проводили у гімназії український вечір із презентацією, на якій дрогобичани представили своє місто та приготували українські традиційні страви (борщ і вареники). Учні цієї гімназії також готували для гостей традиційний десерт – палачінки, які дуже схожі на налисники.

Жанна згадує: «Діти, з якими вчилися, прийняли нас добре; ми обмінялися контактами і сподіваємося, що будемо надалі підтримувати з ними зв’язок. З усіма спілкувалися лише німецькою мовою і тому змогли удосконалити свої знання. Дякую всім, хто зробив цю поїздку можливою. Особливу подяку висловлюю дирекції ліцею та Ярославу Лопушанському, завдяки якому наша подорож була цікавою і пізнавальною».