Меню

«

»

Наукова конференція студентів та аспірантів на пошанування Василя Стефаника

14 травня 2021 року вся наукова громадськість відзначатиме 150-річчя з дня народження Василя Стефаника, українського письменника, майстра експресіоністичної новели, громадського діяча, політика. Розроблено програму святкування й на державному рівні. Наш університет також долучається до комплексу наукових та культурно-мистецьких заходів, присвячених ювілейним урочистостям на пошанування великого митця.

24 листопада 2020 року відбулася конференція-презентація «Василь Стефаник у контексті культурно-історичних процесів кінця ХІХ – початку ХХ століття» в онлайн-режимі, яку підготувало й провело Наукове товариство студентів та аспірантів імені професора Василя Надім’янова. Молоді науковці з різних інститутів / факультетів університету підготували доповіді.

Модератором конференції виступила аспірантка 4-го року підготовки Наталія Биців. Вітальні слова виголосили проректор з наукової роботи професор Микола Пантюк та завідувач аспірантури і докторантури доцент Олена Куцик.

На початку конференції доцент кафедри української мови, в. о. декана філологічного факультету Марія Стецик розкрила проблему творчості Василя Стефаника як художньо-естетичного і ментального феномена. Естафету творчості письменника, що стала символом України, її сучасного феномену, прийняли студенти-науковці. Не менш цікавою була й тема доповіді студентки ІІІ курсу філологічного факультету Ірини Мицак, яка розповіла про Василя Стефаника як «абсолютного пана форми». Студентка ІІ курсу інституту іноземних мов Катерина Климко розповіла про Василя Стефаника як політика і громадського діяча. Ірина Кіт, студентка ІІІ курсу інституту фізики, математики, економіки та інноваційних технологій, ознайомила учасників конференції з життям і творчістю письменника-реаліста Василя Стефаника. Студентка ІІІ курсу факультету початкової та мистецької освіти Ірина Курій проаналізувала культурно-освітні ідеї крізь призму життя і творчості новеліста. Про творчі взаємини Василя Стефаника з Великим Каменярем розповіла магістрантка ІІ курсу біологічного факультету Вікторія Лесів.

Цікавою й змістовною була і друга частина конференції, на якій виступили аспіранти. Серед них: аспірантки філологічного факультету Анна Розлуцька, Леся Баранська та Іванна Токарська, аспірантка інституту фізики, математики, економіки та інноваційних технологій Марія Биців, аспіранти філологічного факультету Уляна Куцик, Мар’яна Ліщота і Андрій Куцик,  аспіранти історичного факультету Наталія Биців та Ярослав Тарасюк, аспірантки  інституту іноземних мов Антоніна Чернявська та Юлія Демків, аспірантки  інституту фізики, математики економіки та інноваційних технологій Ірина Партика і Ольга Дідовська, аспіранти факультету психології, педагогіки та соціальної роботи Назар Поточняк та Ірина Хлопик. Теми їхніх доповідей були різноаспектними й багатогранними. Вони стосувалися проблем селянства у творчості Василя Стефаника і Кирила Селецького, діалектного мовомислення Василя Стефаника і Марії Матіос, поняття «гріха» у творчості великого новеліста, жанрових особливостей художньої біографії тощо.

Не менш цікавим було й обговорення доповідей.