Меню

«

»

Нагородження лауреатів Міжнародної премії імені Івана Франка 2017 року

27 серпня 2017 року відбулося відзначення 161-ї річниці від Дня народження письменника, поета, вченого-енциклопедиста, мислителя, громадського діяча Івана Франка та нагородження лауреатів Міжнародної премії імені Івана Франка 2017 року.

Розпочалися урочистості на батьківщині Каменяра у селі Нагуєвичі. До підніжжя пам’ятника поклали квіти керівництво Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка, керівництво міста Дрогобич, представники Львівської обласної державної адміністрації, голова правління Міжнародного фонду Івана Франка онук Каменяра Роланд Франко, директор Міжнародного фонду Івана Франка Ігор Курус, громадські діячі та видатні франкознавці.

Продовжилися заходи у Дрогобичі в Народному домі ім. І. Франка урочистою церемонією нагородження лауреатів Міжнародної премії імені Івана Франка 2017 року. Відкрив церемонію голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка. Зі словами вітань виступили міський голова Дрогобича Тарас Кучма, ректор Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка професор Надія Скотна, директор Міжнародного фонду Івана Франка Ігор Курус, голова правління Міжнародного фонду Івана Франка онук Каменяра Роланд Франко, котрі підкреслили велич Каменяра і вагомість врученої премії, що згодом, за словами доповідачів, має можливість посісти почесне місце у науковому світі та постати поруч із премією Нобеля.

 На церемонії нагородження були також присутні члени міжнародного журі, науковці з Австрії, Польщі, Словаччини, франкознавці, представники влади, громадськість та родина Івана Франка.

Цьогорічну премію було вручено двом лауреатам. У номінації «За вагомі здобутки (досягнення) у галузі україністики» за монографію «Нові причинки до історії української мови» золотий знак, диплом та грошову винагороду здобув професор мовознавства Інституту славістики Віденського університету, Українського Вільного університету в Мюнхені та Католицького університету ім. Петра Пазманя в Будапешті та Пілішчабі, президент Міжнародної асоціації україністів Міхаель Мозер. У номінації «За вагомі здобутки (досягнення) у галузі соціально-гуманітарних наук» за монографію «Суспільна географія» нагороду вручили академіку, доктору географічних наук, Заслуженому професору Львівського національного університету ім. І. Франка Олегу Шаблію.

Після вручення премії керівництво університету та міста, дирекція Міжнародного Фонду Івана Франка, вчені, франкознавці, закордонні гості, а також лауреати Міжнародної премії ім. Івана Франка у 2017 році поклали квіти до підніжжя пам’ятника Каменяреві у Дрогобичі.

Згодом гості та учасники заходу мали можливість бути присутніми на презентації монографій лауреатів премії, що відбулася у Дрогобицькому державному педагогічному університеті ім. І. Франка. Із цікавими та змістовними доповідями виступили лауреати професори Міхаель Мозер та Олег Шаблій, який також подарував університетській бібліотеці ряд праць зі свого наукового доробку.

Модератор заходу – ректор професор Надія Скотна.

На завершення учасники та гості  святкування відвідали урочистий концерт в с. Нагуєвичі, приурочений 161-ї річниці від Дня народження Івана Франка.

Довідка.

Міжнародну премію імені Івана Франка започатковано Міжнародним фондом Івана Франка у 2015 році. Її заснував онук українського письменника Роланд Франко. Міжнародна премія вручається у двох номінаціях: “За вагомі здобутки (досягнення) у галузі україністики” та “За вагомі здобутки (досягнення) у галузі соціально-гуманітарних наук”.

У 2016 році першим лауреатом Міжнародної премії імені Івана Франка (у номінації “За визначний особистий внесок у розвиток суспільно-гуманітарних наук”) став Любомир Гузар, Верховний Архієпископ-емерит Української Греко-католицької церкви, кардинал Католицької церкви, за монографію “Андрей Шептицький Митрополит Галицький (1901-1944) провісник екуменізму“.