Меню

«

»

На філологічному факультеті відбулася відеоконференція

З нагоди Дня вишиванки 21 травня 2020 року на філологічному факультеті відбулася відеоконференція «Народна вишивка – це мелодія, призначена не лише для очей, а й для розуму, почуттів» під керівництвом заслуженого майстра народної творчості України, керівника творчої лабораторії «Мистецька Бойківщина» Надії Кузан. У конференції взяли участь студенти групи УА-33Б.

Доцент Надія Кузан продемонструвала та розповіла про локальні особливості українського народного костюма, захисні функції народної сорочки та знаки-символи, які найчастіше використовували в оздобленні вишивальниці.

Учасники конференції, завдяки віртуальній екскурсії до музею-світлиці дослідниці дрогобицької народної вишивки Мирослави Кот, мали змогу ознайомитися з її колекцією вишиванок, почути роздуми про дрогобицьку вишивку, особливості орнаментики. Мисткиня стверджувала: «Вишиті сорочки мають свій образ, вони «розмовляють» – просто не кожна душа може їх зрозуміти їх. Треба дуже любити свій народ, свою країну, аби сорочка стала людським оберегом. Адже перед тим як одягнути вперше, її несуть на посвячення до церкви».

Кожна з учасниць відеоконференції продемонструвала та розповіла про історію створення своїх вишиванок, про свій родовід та вишивки, які були поширені у їхньому регіоні.