Меню

«

»

На біолого-природничому факультеті відбулася XІII Всеукраїнська учнівська науково-практична конференція

10 – 11 листопада 2020 р. на біолого-природничому факультеті відбулася XІII Всеукраїнська учнівська науково-практична конференція “Еколого-валеологічна культура – вибір XXI століття”. Захід проводився онлайн, з використанням навчальної платформи ZOOM, що дало можливість учням та вчителям із різних регіонів України бути активними учасниками, незважаючи на карантинні умови. Це представники з Львівської області, зокрема учасники зі шкіл Дрогобича та Дрогобицького району, Стебника, Трускавця, Стрия та Стрийського району, Пустомитівського району. Були також роботи з Харківської та Київської областей.

На відкритті конференції вітальне слово виголосили: декан біолого-природничого факультету доцент Світлана Волошанська; доктор педагогічних наук, професор кафедри природничо-математичної освіти Львівського обласного інституту післядипломної освіти Ніна Новикова; заступник декана біолого-природничого факультету з навчальної роботи доцент Григорій Коссак; завідувач кафедри біології та хімії доцент Світлана Монастирська; в.о. завідувача кафедри екології та географії Ірина Бриндзя.

На пленарному засіданні, у зв’язку з актуальною проблемою поширення коронавірусної інфекції, учасники прослухали доповіді науковців, які стосувалися особливостей вірусних інфекцій, їх поширення, екології, профілактики. Зокрема виступив доктор ветеринарних наук, професор Ярослав Лесик із доповіддю “Віруси: виклики сучасності”.

Також виступили доцент Тарас Кавецький та доктор наук в галузі медицини, доцент кафедри фармакології і токсикології Університету медичних наук в м. Магарі (Іран) Азіз Ефтехарі з доповіддю “Нові підходи до діагностики та менеджменту Covid-19”.

Програма конференції включала пленарне засідання, секційну роботу 10 та 11 листопада, прийняття резолюції та закриття конференції.

Тематика доповідей була різноманітною. Представлені роботи розглядали проблематику поширення коронавірусної інфекції, засобів її профілактики, використання воскової молі як імуномодулятора, використання мильних горіхів як альтернативи ПАР, забезпечення стресостійкості учнів.

Також було багато робіт екологічного спрямування – використання рослин як фітоіндикаторів навколишнього середовища, значення для людини бджільництва та вплив екологічних проблем на нього, вплив штучного харчового раціону на метаморфози Zophobas morio, аналіз фітотоксичності техногенно-змінених ґрунтів та аналіз екологічного стану криничних вод, вплив транспорту на навколишнє середовище, забруднення Світового океану, його наслідки та ін.

Доповідачі вільно володіли підготовленим матеріалом, брали участь в обговоренні різних питань, набувалися досвіду наукової співпраці.

Можна з впевненістю сказати, що випускники наших шкіл мають чимало ідей як не нашкодити здоров’ю людини і зміцнити його та як зберегти довкілля для майбутніх поколінь. Тому маємо надію, що хороша традиція проведення такої конференції збережеться і надалі.

Людмила СЛОБОДЯН,

Мар’яна ДОСВЯДЧИНСЬКА,

викладачі кафедри екології та географії