Меню

«

»

Міжнародний науковий проєкт нашого університету та Державної вищої професійної школи імені Вітелона у Легниці

Ще один спільний  проєкт  під назвою «Ян Нєвядомський (1840-1914) – його роль у житті Дрогобича» / Jan Niewiadomski (1840–1914) – jego rola w życiu Drohobycza» вдалося реалізувати ДДПУ ім.І.Франка із Державною вищою професійною школою імені Вітелона у Легниці.

Авторами двомовної монографії –  польською та українською мовами є: д-р Беата Скверк – доцент факультету суспільних і гуманітарних наук при Вищій школі Вітелона у Легниці, Богдан Лазорак  – доцент кафедри всесвітньої історії та спеціальних історичних дисциплін Дрогобицького державного педагогічного університету ім Івана Франка та магістр педагогічної освіти Тетяна Лазорак – старший науковий співробітник музею Івана Франка в Нагуєвичах.

Видання першого тому фінансувалось Фондом PZU.

Відповідно до принципу історизму, дослідницької методологіЇ архівознавства та біографістики, текст даної колективної монографії зосереджується на реконструкції біографії відомого дрогобицького бургомістра, пекаря та громадсько-політичного діяча – Яна Нєвядомського, котрий намагався рівноцінно лобіювати інтереси, як поляків, так і українців. При цьому значна частина біограми бургомістра стосується властиво розбудови міста Дрогобича саме в добу Івана Франка. Більшість фактів аналізуються в хронологічному порядку, використовуючи сучасні філологічні методи перекладу рукописів та принципу argumentum ex silentio. Дана книга є результатом багаторічних наукових досліджень історії Дрогобиччини австрійського періоду, що охоплюють важливі аспекти історії міського суспільства: підприємництво, система міського самоврядування, політичні партії та групи (тобто громадська сфера), а також духовно-релігійне і громадське життя національних громад українців та поляків.

Домінуючою темою видання є життєва доля Яна Нєвядомського, аналізована крізь призму економічних, соціальних, політичних, культурних та багатонаціональних реалій міста Дрогобича та повіту. З одного боку, дана тема досі є маловідомою в історії Дрогобиччини досліджуваного періоду, з іншого боку, читачам буде цікаво дізнатися про нелегку кар’єру Яна Нєвядомського, яку він здобував титанічною працею від початківця пекаря та успішного підприємця до посади міського чиновника та місцевого політичного діяча, який у своїх програмах розвитку рідного краю саме у сферах громадської діяльності керувався ідеалами толерантного патріотизму. Врешті книга розповідає про те, як Ян Нєвядомський розбудовував рідне місто на посаді мера, і, будучи одночасно учасником Січневого повстання 1863/64 рр., зумів організувати толерантне ставлення до історичної пам’яті про боротьбу поневолених народів із Російською імперією.

Окремий розділ книги присвячений опису архітектурних особливостей вілли Яна Нєвядомського в Дрогобичі, яка на сьогодні залишається одною із ключових пам’яток історико-культурного та туристичного простору міста Дрогобича та ключовою складовою історико-культурного ландшафту властиво старого міста Дрогобича початку ХХ ст.

В процесі дослідження автори виділили окремий розділ у книзі, який реконструює невідому інформацію про вшанування мешканців Дрогобича, які були разом із Я. Невядомський  учасниками антиросійського Січневого повстання, а їх подвиги стали приводом для зародження потужної культурної програми збереження пам’яті про цю унікальну подію в історії визвольних змагань ХІХ ст. в найрізноманітніших державних та громадсько-політичних інституціях.

Безперечною перевагою видання є використання цінних архівних джерел, преси та ілюстративних матеріалів з приватних колекцій, передусім з родинних архівів Нєвядомських, які вперше вводяться до наукового обігу в українській та польській історіографіях.

Друк книги заплановано на 20 серпня 2020 року.