Меню

«

»

Міжнародна наукова конференція «Спільна спадщина. Річ Посполита в польській та українській історичній думці XIX – XX ст.»

Протягом останніх десятиліть наш університет став майданчиком для польсько-українського діалогу. Наукові конференції та мистецькі фестивалі стали на сьогодні традиційними, відкривши браму Дрогобича для багатьох людей. 27 – 28 вересня 2018 року тут відбулася Міжнародна наукова конференція «Спільна спадщина. Річ Посполита в польській та українській історичній думці XIX – XX ст.», організована істориками Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка (професор Віталій Тельвак, доцент Лідія Лазурко) та польським Історіографічним товариством.

До нашого університету завітали знані дослідники історії та методології історичної науки з Познанського університету ім. А. Міцкевича (професор Войцех Вжосек), Лодзького університету (професори Рафал Стобєцкі та Йоланта Кольбушевська, доктор Анна Бжезінська), Варшавського університету (професор Катажина Блаховська), Жешівського університету (професори Павєл Сєрженґа та Йоанна Пісулінська), Університету імені Кюрі-Склодовської у Любліні (професор Марек Возняк, доктор Ева Сольська), Академії Яна Длугоша в Ченстохові (професор Норберт Моравєц), Гданьського університету (професор Еугеніуш Коко, доктор Томаш Мацьковскі). А також знані українські дослідники з Львівського національного університету ім. Івана Франка (професор Леонід Зашкільняк), Українського католицького університету (доцент Орест Лильо), Національної академії наук України (професори Ігор Гирич та Дмитро Вирський), Черкаського національного університету ім. Богдана Хмельницького (професори Сергій Коновенко та Віталій Масненко, доцент Костянтин Івангородський), Тернопільського державного педагогічного університету ім. В. Гнатюка (професор Іван Куций), Національного університету «Острозька академія» (професор Віталій Яремчук), Криворізького національного університету (професор Тетяна Цимбал), Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу (доцент Василь Педич). Протягом двох днів праці, у режимі пленарного засідання та роботі трьох секцій, для гостей було проведено ознайомлювальну екскурсію Дрогобичем та здійснено туристичну мандрівку в с. Урич до середньовічної фортеці Тустань.

У привітальному слові, з яким до учасників заходу звернулася ректор професор Надія Скотна, було висловлено сподівання про початок тривалої  і плідної співпраці задля осмислення історіографічних образів складної і важливої епохи спільного минулого наших народів, якою була Річ Посполита. Адже тільки відкрита та доброзичлива дискусія може дати шанс нашим народам досягти так потрібного сьогодні міжнаціонального порозуміння. А його витоки потрібно шукати в історії, оскільки без надійних орієнтирів минулого неможливо знайти дорогу в майбутнє.

Програма конференції «Спільна спадщина»