Меню

«

»

ІV урочиста церемонія нагородження лауреатів Міжнародної премії імені Івана Франка

27 серпня 2019 року в м. Дрогобич відбулася ІV урочиста церемонія нагородження лауреатів Міжнародної премії імені Івана Франка, якою відзначають науковців за дослідження та відкриття в галузі україністики і соціально-гуманітарних наук.
Розпочалися урочистості покладанням квітів до підніжжя пам’ятника Каменяреві в селі Нагуєвичі та панахидою біля хреста, якого викував Яків Франко 1848 року з нагоди скасування в Галичині панщини. Всі учасники мали нагоду долучитися до екскурсії Державним історико-культурним заповідником «Нагуєвичі», відвідавши садибу батьків Івана Франка.
Продовжився захід у Дрогобичі в Народному домі імені Івана Франка. Участь у церемонії взяли засновники, члени правління та дирекція Міжнародного фонду Івана Франка, серед яких були представники Дрогобицького університету ректор професор Надія Скотна та професор Михайло Шалата. З вітальним словом до гостей та номінантів премії виступили: голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин, міський голова Дрогобича Тарас Кучма, ректор професор Надія Скотна, директор Міжнародного фонду Івана Франка Ігор Курус.
У своїй промові професор Надія Скотна зазначила: «Це визначальна подія для нас, громадян України, адже Іван Франко – незаперечний лідер серед тих, хто впливав (і впливає) на утвердження модерної української ідентичності, на успіх сучасного українського державотворення».
На церемонії виступили також доктор історичних наук, доцент Неапольського університету імені Фрідріха ІІ (Італія) Сімоне А. Беллеза і доктор філософії, професор Інституту педагогічної освіти та шкільних досліджень Інсбрукського університету (Австрія) Петер Штеґер, які розповіли про критерії, згідно з якими оцінювалися наукові праці, ознайомили з претендентами на премію і підкреслили її важливість у розвитку гуманітаристики та україністики зокрема. Представив лауреатську роботу член міжнародного журі доктор філософських наук, професор інституту філософії НАН України Євген Бистрицький.
Відтак, із 27 наукових робіт у двох номінаціях, які було подано на премію у 2019 році, у номінації «За вагомі здобутки (досягнення) у галузі україністики» нагороду отримала доктор філології Міланського університету Марія Ґрація Бартоліні із монографією «Пізнай самого себе. Неоплатонічні джерела в творчості Г. С. Сковороди». В другій номінації премію присуджено не було, оскільки жодна із представлених монографій не набрала необхідну кількість балів.
На завершення урочистостей відбулося покладання квітів до підніжжя пам’ятника Іванові Франку в Дрогобичі.
Після офіційної церемонії в актовій залі головного корпусу університету відбулася лекція лауреатки Міжнародної премії імені Івана Франка доктора філології Міланського університету Марії Ґрації Бартоліні, яка представила свою монографію.
Усі присутні мали можливість взяти участь в обговоренні наукової роботи.

Міжнародна премія імені Івана Франка є почесним визнанням наукових відкриттів, вагомих здобутків та значних заслуг науковців у галузі суспільних наук та україністики. Премію заснував 2015 року онук Каменяра – Роланд Франко.