Меню

«

»

ІІ Міжнародний науковий жіночий форум у Дрогобичі

6 листопада 2020 року уже вдруге у Дрогобицькому університеті відбувся Міжнародний науковий форум «Українська жінка в національному та глобальному просторі: історія, сучасність, майбутнє». Цьогоріч він був присвячений 30-річчю відновлення Всеукраїнської громадської організації Союз українок, а також низці ювілейних дат відомих постатей – 150-річчю від дня народження Лесі Українки, 160-річчю від дня народження Уляни Кравченко, 155-річчю від дня народження Митрополита Андрея Шептицького, 100-річчю від дня пам’яті Наталії Кобринської. Цей масштабний захід також став подарунком Альма-матер, оскільки він був присвячений 80-річчю Франкового університету.

Досить широким було коло співорганізаторів Форуму, серед яких: Всеукраїнська громадська організація Союз українок, Світова Федерація Українських Жіночих Організацій, Інститут Івана Франка Національної академії наук України, Центр Союзу українок Америки з жіночих студій в Українському католицькому університеті, Львівський регіональний інститут державного управління Національної академії державного управління при Президентові України. Безпосередню організацію заходу та його наукове наповнення здійснювала кафедра правознавства, соціології та політології під керівництвом професорки Світлани Щудло.

У роботі Форуму взяли участь понад 60 учасників – науковці, громадські діячі, журналісти, народні майстрині з різних регіонів України, зокрема Львова, Луцька, Полтави, Дніпра, Калуша, Коломиї, Івано-Франківська, Києва, Умані, Чернівців та інших міст.

Відкрили захід із вітальним словом ректорка професорка Надія Скотна, голова Світової Федерації Українських Жіночих Організацій Анна Кісіль, голова Союзу українок Ореслава Хомик, голова міськрайонного осередку Союзу українок Дрогобиччини Леся Процик, міський голова Дрогобича Тарас Кучма, начальниця відділу інновацій Департаменту освіти і науки Львівської обласної державної адміністрації Ольга Котовська та капелан університету о. Олег Кекош.

Робота Форуму відбувалася у режимі онлайн, за допомогою платформи Zoom, у формі пленарних та секційних засідань, презентації збірника наукових праць за матеріалами Форуму, а також представлення польсько-французько-українського проєкту Української асоціації дослідників освіти «Коли наука є жінкою» та діяльності Центру СУА з жіночих студій в Українському католицькому університеті. Модерувала захід доцентка кафедри правознавства, соціології  та політології Оксана Зелена.

У науковому плані захід набув міждисциплінарного характеру, об’єднавши дослідників жіночої проблематики у галузях літературознавства, історії, соціології, політології, права, мовознавства, педагогіки, культурології,  релігієзнавства та інших наук.

На пленарному засіданні виступили докторка філологічних наук, заступниця директора Інституту Івана Франка Національної академії наук України Алла Швець («Наслідниці мого духа»: Наталія Кобринська і контроверзи українського жіночого руху»); кандидатка наук з богослов’я, доцентка кафедри біблійних наук, керівниця Центру СУА з жіночих студій Українського у католицького університету Галина Теслюк («Жіноче лідерство у Біблії: Міріам та Рут»); докторка педагогічних наук, професорка Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини Оксана Заболотна («Статус дослідниць у точних науках: запитання, що потребують відповіді»). Колеги-науковці Волинського національного університету ім. Л. Українки професори Сергій Романов та Марія Моклиця, доцентка Тетяна Данилюк-Терещук представили доповіді, присвячені Лесі Українці. На Форумі також прозвучали виступи, присвячені жіночому руху в Калуші від членкині калуської філії Союзу українок Дарії Ониськів; творчу полеміку Галі Мазуренко та Оксани Лятуринської розкрила докторка філологічних наук, старша наукова співробітниця Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України Наталія Мочернюк. Із доповіддю, присвяченою Андрею Шептицькому як славетному українському педагогу та опікуну шкільництва, виступив доцент кафедри філософії та педагогіки Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені Степана Ґжицького Олег Огірок.

Від організаторів виступили з доповідями доцентки кафедри правознавства, соціології  та політології Олександра Проць («Принцип рівності у праві та його гендерна складова») та Оксана Зелена («Українські жінки в сучасній політиці»). Активно до участі у Форумі долучилися науковці інституту музичного мистецтва, презентуючи доробок вокально-педагогічної школи Дрогобича та її видатних представниць. Із матеріалами виступів можна ознайомитись у збірнику наукових праць, який знаходиться в репозитарії бібліотеки ДДПУ імені Івана Франка.

Пропри онлайн формат, на Форумі панувала атмосфера неймовірного поєднання наукової дискусії та емоційної присутності.