Меню

«

»

Дрогобицький університет відзначає
103-і роковини від дня смерті Івана Франка

28 травня 2019 року в рамках проведення літературно-мистецької академії «Країна Франкіана» відбулося відзначення 103-іх роковин від дня смерті Івана Франка громадською панахидою, що пройшла біля пам’ятника славному Каменяреві у Дрогобичі. Відправили панахиду священики всіх релігійних конфесій міста.

Відкрила захід ректор професор Надія Скотна, яка у своєму виступі наголосила на величі Франкового генія: «Іван Франко – неординарна, могутня і потужна творча особистість; він – письменник, який уособлює шлях до істини, універсальний інтелект нації та ціла академія наук в одній особі. Пам’ять про великого українця повинна жити в наших серцях, надихати на відстоювання правди та інтересів України!».

Слово на пошану Каменяра виголосив професор Михайло Шалата, зауваживши, що Іван Франко був щирим українцем та патріотом поневоленої України. Він любив правду, не мирився, що владні особи пропагували одурювання народу. Професор провів паралелі між двома Геніями українського народу Тарасом Шевченком та Іваном Франком, а також згадав історію спорудження пам’ятника Каменяреві у Дрогобичі.

Після панахиди усі присутні поклали квіти до підніжжя пам’ятника Івану Франкові в Дрогобичі.

Продовжився захід Всеукраїнською науковою конференцією «Історико-культурна спадщина Івана Франка та Україна: поступ і перспективи дослідження» (модератор – доцент Богдан Лазорак) на Батьківщині Каменяра в селі Нагуєвичі. Присутній онук Івана Франка Роланд привітав учасників конференції та в урочистій атмосфері відкрив виставку картин і живопису Тараса Франка (сина Каменяра) «Феноменальний письменник, філософ і справжній чоловік».

В рамках конференції відбулася акція відродження «Дерева волі українського народу»: садження дуба біля меморіального пам’ятника Івану Франкові.