Меню

«

»

Доцент Роман Проць провів семінар у Києві

31 січня – 1 лютого 2019 року у Києві відбувся навчально-методичний семінар для провідних українських арбітрів футзалу. В перший день його роботи основним доповідачем у конференц-залі Будинку футболу виступив доцент кафедри спортивних дисциплін і туризму нашого університету, кандидат педагогічних наук Роман Проць. Більше п’яти годин за Програмою семінару доповідач, в минулому відомий арбітр національної категорії, який на сьогодні має сертифікат FIFA і очолює комісію інструкторів Комітету арбітражу Асоціації футзалу України – детально аналізував усі методичні аспекти складних ігрових ситуацій та шляхи їх вирішення. Особливу увагу Роман Проць акцентував на розумінні гри, виборі позиції та пріоритетах у зонах огляду ігрових дій, управлінні грою, взаємодії та комунікації в командній роботі рефері. Не залишилися осторонь і питання уніфікації в трактуванні: єдиноборств, гри рукою, проявів симуляції, порушень здійснених в тактичних цілях, зривів перспективних атак чи позбавлення суперника очевидної гольової можливості, неправомірних дій руками, серйозних порушень Правил гри, агресивної поведінки і т.п.

На семінарі також відбулося відео-тестування, під час якого демонструвалися почергово фрагменти складних ігрових епізодів, в яких усім присутнім учасникам відводилося до десяти секунд для визначення технічних рішень та дисциплінарних санкцій.

Другий день семінару розпочався у стінах спорткомплексу Національного університету фізичного виховання і спорту України, де учасники-арбітри складали фітнес-тест за вимогами FIFA. Запрошені на захід фахівці з оцінювання арбітражу пройшли свій відео-тест на спостереження за якістю суддівства.

Куратор футзального арбітражу Віктор Дердо та голова КА АФУ Сергій Кравцов, підводячи підсумки, обговорили аналіз усіх тестувань та високо оцінили роботу навчально-методичного семінару, що сприятиме подальшому вдосконаленню вітчизняного арбітражу.

За інформацією прес-служби Асоціації футзалу України
Фото: Павло Кубанов