Меню

«

»

Доцент Дрогобицького університету – член журі престижного міжнародного музичного конкурсу

У м. Лоуле (Португалія) 3-10 листопада цього року відбувся 69-й Трофей світу по Акордеону (Trophée Mondial de l’Accordéon) – один із найпрестижніших всесвітніх конкурсів серед акордеоністів. Конкурс кожного року проводиться в іншій країні, а засновником його виступає Всесвітня Конфедерація Акордеоністів (Confédération Mondiale de l’Accordéon). Одним із делегатів до складу журі від України був завідувач кафедри народних музичних інструментів та вокалу, доцент Андрій Душний.

Варто нагадати, що цього року на конкурсі «Perpetuum mobile», вперше був присутній президент Конфедерації Фредерік Дешампс (Frédéric Deschamps), віце-президент Раймонд Боделл (Raymond Bodell) та генеральний секретар Анна Боделл (Anna Bodell), які на найвищому рівні оцінили дрогобицький конкурс і віднесли його до найпрестижніших конкурсів світу. Це сприяло прийняття до Конфедерації доцента Андрія Душного, а відтак, дало можливість йому представляти Дрогобицький державний педагогічний університет імені Івана Франка та Україну на світовій акордеонній арені. Водночас, делегатами від України були члени Конфедерації Ігор Саєнко (заслужений артист України) та Євгенія Черказова (народна артистка України) з Києва.

69-ий Трофей об’єднав понад 160 виконавців із 26 країн (Південної Африки, Албанії, Боснії та Герцоговини, Бразилії, Болгарії, Казахстану, Чілі, Китаю, Кіпру, Південної Кореї, Іспанії, Франції, Ірландії, Італії, Молдови, Чорногорії, Польщі, Португалії, Великобританії, Чехії, Росії, Сербії, Швейцарії, США, В’єтнаму, України) та 3 континентів у загальній чисельності близько 1600 чоловік. Виконавці змагалися у 9 різних номінаціях: «World Music», «Electronic Accordion», «Junior Chamber», «Sénior Chamber», «Junior Variété», «Junior Classique», «Masters», «Sénior Variété», «Sénior Classique».

Українські виконавці отримали акредитацію на участь у конкурсі саме у Дрогобичі як переможці конкурсу «Perpetuum mobile» та учасники майстер-класів, які проводив Фредерік Дешампс.

Серед переможців від України:

  • дует «Sound Eternal» у складі Віктора та Василя Кравчуків із Києва (Трофей у номінації «World Music»);
  • «Akko Quartet» із Києва у складі Олега Шияна, Богдана Машталяра, Романа Молоченка, Віталія Козицького (Трофей у номінації «Senior Chamber Music»);
  • Володимир Кашута із Харкова (ІІІ-я премія у номінації «Senior Variete»);
  • Сергій Сапун із Шостки Сумської області (ІІІ-я премія у номінації «International Open Trophy»);
  • Роман Пунейко зі Львова (4 місце у найскладнішій номінації «Senior Classique»)

11 листопада о 13:10 відбувся прямий ефір на Радіо «Культура» у передачі «Музична сієста» з Олександром Пірієвим за участі Андрія Душного, Ігоря Саєнка, Юрія Лози, Романа Пунейка та Сергія Сапуна про Трофей світу та Дрогобич, як центр популяризації баянно-акордеонного мистецтва України.