Меню

«

»

День ерготерапії в стінах інституту фізичної культури і здоров’я

28 жовтня 2019 року викладачі та студенти інституту фізичної культури і здоров’я, долучилися до святкування Всесвітнього дня ерготерапії, який відзначають 27 жовтня, таким чином, підтримуючи ініціативу Всесвітньої федерації ерготерапевтів (WFOT) щодо популяризації нової глобально значущої професії ерготерапевта.

  Із вітальним словом з нагоди Всесвітнього дня ерготерапії до студентів та викладачів звернувся заступник директора інституту фізичної культури і здоров’я з навчальної роботи доцент Роман Чопик, зауваживши, що спеціальність для України є новою та дуже затребуваною в умовах сьогодення: «Ерготерапевтів в Україні небагато, але ми віримо, що у майбутньому кожен українець, який цього потребує, матиме доступ до якісних послуг ерготерапії». Роман Володимирович побажав студентам і викладачам успіхів у професійному становленні.

  Доцент кафедри фізичної терапії, ерготерапії Наталія Закаляк окреслила нові завдання та перспективи розвитку спеціальності, наголосила, що ерготерапія є науково-доказовою та основана на клієнто-центричному підході з включенням занять, які ґрунтуються на інформації від клієнта (пацієнта) студента та критичному огляді відповідних досліджень, експертному висновку і минулому досвіді.

  Далі, відповідно до програми заходу, студенти ІV курсу Ігор Явір та Дмитро Дужий провели тренінг «Міжнародна класифікація функціонування, обмеження життєдіяльності та здоров’я» – використання в практичній діяльності фізичного терапевта та ерготерапевта. Студенти розкрили основні цілі МКФ, галузі застосування, детально зупинилися на огляді складових МКФ і на прикладі показали спеціальні правила кодування, які вони засвоїли під час семестрового навчання в університетському коледжі VIVES у Бельгії.

  Магістри другого року навчання Віктор Одєгов, Ольга Оловець та Марта Регусевич представили звіт-презентацію про проходження практики з фізичної терапії та ерготерапії, де на клінічному прикладі пацієнта з черепно-мозковою травмою показали програму фізіотерапевтичних та ерготерапевтичних втручань.

  Продовженням заходу стала акція «Не будь байдужим: Спробуй! Доторкнись! Відчуй!», яку провели студенти та викладачі кафедри фізичної терапії, ерготерапії. Студенти І, ІІІ та ІV курсів провели соціальний експеримент: студенти з темними пов’язками на очах та берушами у вухах в супроводі інших учасників експерименту намагалися пройти відстань від площі Театральної до площі Ринок так, як це робили б незрячі та люди з вадами слуху. У кожної групи учасників експерименту було своє завдання. Нечуючі мали дістатися до аптеки в центрі міста та зробити закупи в магазині. Незрячі, для яких інфраструктура міста найменш пристосована, мали дістатися до площі Ринок, запитавши дорогу, зробити закупи в аптеці та магазині.

  Попри побоювання під час експерименту жоден студент не постраждав. Загалом все пройшло вдало. Всі учасники дісталися площі Ринок та виконали поставлені перед ними завдання.

  Але, щоб зробити ці, здавалося б, прості речі, студенти подолали немало перешкод та зробили над собою великі зусилля. Після проведення акції вони емоційно ділися своїми враженнями. Майбутні фахівці на власному досвіді відчули складнощі, з якими зіштовхуються люди з обмеженнями життєдіяльності.