Меню

«

»

Багатогранний досвід та крок до здійснення мрій студенток інституту іноземних мов разом з Еразмус+ (Австрія)

З кожним роком навчання за кордоном стає все більш доступним та відкриває двері новим можливостям. Це стало реальністю завдяки програмі Еразмус+, яка функціонує в Дрогобицькому університеті і дає змогу студентам навчатися протягом семестру в одній з європейських країн. Ми мали можливість навчатися в такій прекрасній і водночас уже такій рідній столиці Австрії, здобуваючи педагогічні знання та навички в Університетському коледжі м. Відень.

За допомогою програми академічного обміну нам вдалося відкрити для себе нові горизонти, передусім іншу систему освіти, європейське життя та менталітет, нові знайомства зі студентами з різних куточків світу та, найважливіше, шанс працювати в міжнародному середовищі, де ми почерпнули багато корисної інформації та цікавого досвіду. Ба більше, це стало для нас навчанням у школі життя, так званий експрес-курс дорослішання, що розкрив наш потенціал, світ можливостей для пізнання себе і навколишнього світу.

Процес навчання був дуже цікавий і розмаїтий. Педагоги старалися зробити заняття корисними та інформативними через подання матеріалу різними методами й активну взаємодію викладача і студента. На жаль, у зв’язку з карантинними обмеженнями через пандемію COVID-19, заняття проводилися онлайн, проте це не завадило нам засвоїти великий обсяг інформації, віртуально подорожувати інклюзивними школами Відня, вивчати глобальні проблеми людства та спілкуватися німецькою мовою. Крім того, ми опанували навички використання інформаційних технологій та систем, які значно можуть полегшити роботу вчителя. Також варто згадати, що ми мали змогу дізнатися більше про багату історію й культуру Австрії, поділитися інформацією про свою державу та почути багато нового про інші країни на заняттях із краєзнавства. Деякі предмети, крім обов’язкових, ми могли вибирати самі і вивчати те, що нас цікавить!

Не менш важливою частиною нашого навчання була практика в школі, яка дала цілий ряд корисних переваг. Кожного тижня ми проходили практику в одній із середніх шкіл Відня як вчителі англійської мови. Завдяки спостереженням та проведенню уроків змогли практикувати мову, поліпшити свої вміння й навики у викладацькій діяльності та дізнатися багато нової інформації від інших вчителів. Було дуже цікаво працювати з активними і допитливими учнями, яким не байдужа англійська мова, ділитися своїми знаннями з ними і вдосконалюватися, щоб викладати матеріал ще цікавіше та доступніше. Це, однозначно, цінний і дуже важливий досвід для нашої кар’єри і розвитку в майбутньому. Така співпраця з європейськими закладами освіти –чудова перспектива здобувати та обмінюватися знаннями й застосовувати їх в подальшому житті.

Не можна не зазначити, що, попри щільний графік навчання, в нас було достатньо часу на відпочинок та дозвілля. Окрім відвідування захоплюючих місць та музеїв у Відні, ми подорожували Австрією і побачили знамениті міста. Зокрема, побували в альпійському серці Австрії – Зальцбурзі, затишному Ґраці та незабутньому селищі Гальштат. Кожна подорож була по-особливому привабливою, розкривала свої барви країни та залишала незабутні враження. Було надзвичайно приємно познайомитися з австрійською культурою, кухнею та гостинністю, яка нікого не залишає байдужим і змушує повертатися туди знову і знову.

Досвід життя, навчання, подорожі закордоном справді змінюють людей. Вони стають впевненішими в собі, більш відповідальними і самостійними та чіткіше окреслюють своє майбутнє і шляхи досягнення цілей. Тож хочемо подякувати за таку прекрасну можливість Дрогобицькому державному педагогічному університету імені Івана Франка, Австрійській бібліотеці м. Дрогобич, координатору доцентові Ярославу Лопушанському та викладачам інституту іноземних мов!

Наталія МАКСИМІВ (гр. ПАН-36Б);

Тетяна ОРИНЧАК (гр. ПАН-16М)