Меню

«

»

Нове видання науковця Дрогобицького університету

У тернопільському видавництві «Крила» вийшла книга доцента Дрогобицького університету Олега Багана «Історіософські есе», присвячена історичній проблематиці. Дрогобичанин вже давно відомий як гострий публіцист, есеїст, культуролог і ця книга об’єднала його виступи на різних пресових трибунах з охопленням широкої та актуальної проблематики.

Збірка складається із чотирьох розділів: «Галицькі етюди», «Націософські ескізи», «Франкознавчі нариси», «Націоналістичні акценти». Відповідно, у них в есеїстичному стилі осмислюються такі важливі проблеми, як культурно-цивілізаційний феномен Галичини, австрійські впливи в регіоні; аналізуються глобальні тенденції геополітики та культури в просторі Великого князівства Литовського та Речі Посполитої, джерела імперської агресивності Московії, значення і роль російської культури; вивчаються публіцистичні виступи великого Івана Франка як геополітика, культуролога й ідеолога; подано осмислення таких знакових постатей української історії, як М. Драгоманов, Д. Мирон, В. Бірчак, вивчаються особливості ІІІ Надзвичайного Збору ОУН 1943 р. Часто автор вдається до полемічних розмислів, зокрема щодо ідеологічного маніпуляторства окремих істориків-неолібералів, русинської антиукраїнської ідеології, профашистських тенденцій у сучасній українській публіцистиці тощо.

Загалом книга Олега Багана розрахована на читачів різних категорій, смаків та зацікавлень, передусім тих, хто живе духом національної історії та прагне пізнати її приховані струмені й складні моменти.