Меню

«

»

Міжнародний інтеркультурний тиждень «Інклюзивне суспільство» на факультеті психології, педагогіки та соціальної роботи

12 – 17 травня 2019 року в рамках міжнародної співпраці між нашим університетом та Університетом прикладних наук ВІВЕС (м. Кортрійк, Бельгія), Католицьким університетом Іоана Павла ІІ (м. Люблін, Польща) та Університетським коледжем ВIA (м. Хорсенс, Данія) відбувався інтеркультурний тиждень «Інклюзивне суспільство», організатором якого вже п’ятий рік поспіль стала кафедра соціальної педагогіки та корекційної освіти.

У відкритті навчальних кабінетів з арт-педагогіки та арт-терапії й музико- і драма-терапії, а також у прем’єрному показі документального фільму бельгійських авторів «Дивись на мене», який відбувся у перший день із залученням широкого кола фахівців із соціальної роботи установ і освітніх закладів нашого міста і регіону, взяли участь Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Бельгія в Україні Алекс Ленартс, екс-міністр соціального забезпечення, сім’ї та охорони здоров’я Фландрії Вівіна Деместер (Бельгія), Президент неурядової організації «Орадеа» Патрік Беллінк (м. Лір, Бельгія), ректор нашого університету професор Надія Скотна.

Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Бельгія в Україні Алекс Ленартс зустрівся зі студентами – учасниками міжнародного навчального проекту «Арт-педагогіка і арт-терапія у соціальній роботі з людьми з особливими потребами», а також виступив перед студентами нашого університету з лекцією «Права людини».

Упродовж тижня студенти спеціальностей «Соціальна робота. Соціальна педагогіка» і «Практична психологія» спільно зі студентами, майбутніми соціальними працівниками і соціальними педагогами з Бельгії та Польщі, під керівництвом викладачів Берта Д’арте (Бельгія), Сорена Бо Вестрінга і Флемінга Арнфреда (Данія), Агнежки Лінки-Цвікли і Пьотра Луціана (Польща), доцента Ніни Гордієнко (Україна) брали активну участь в теоретичних і практичних заняттях, а також проводили тренінги з арт-педагогіки та арт-терапії за участі дітей та молоді з особливими потребами на базі Благодійного фонду «Карітас» (в організаціях «Дивовижні долоні», «Наша хата», «Назарет»).

Заняття збагатили студентів новими знаннями, практичними уміннями та навичками, надали унікальну можливість інтеркультурного обміну й спілкування, налагодження нових контактів, розширення кола професійних інтересів, удосконалення професійних компетенцій у сфері соціальної роботи з людьми з особливими потребами засобами мистецтва й творчості.

Такі форми навчальної співпраці є надзвичайно важливими у професійному становленні майбутніх фахівців соціальної сфери, оскільки забезпечують ознайомлення студентів з унікальним зарубіжним досвідом практичної соціальної роботи.

Завершився Міжнародний тиждень «Інклюзивне суспільство» спільною роботою команди однодумців над настінним малюнком «Разом ми зможемо все», який виконали студенти інтеркультурної групи разом зі своїми підопічними – дітьми та молоддю з «Карітасу». Творча атмосфера, піднесений настрій, взаємопідтримка, позитивні емоції панували серед присутніх на цьому дійстві.

Робота завершилася врученням ректором професором Надією Скотною (Україна) та Президентом неурядової організації «Орадея» Патріком Беллінком (Бельгія) міжнародних сертифікатів усім учасникам проекту.

Реалізація цього проекту є черговою сходинкою у розвитку міжнародної співпраці та забезпеченні міжнародної мобільності викладачів і студентів спеціальності «Соціальна робота. Соціальна педагогіка» за програмою «Еразмус +», яку вже реалізувало 8 викладачів кафедри соціальної педагогіки та корекційної освіти та 14 студентів, які проходили семестрове академічне навчання за фахом в університеті ВІВЕС (Бельгія) упродовж 5 років співпраці.

Світлини: архів факультету психології, педагогіки та соціальної роботи та інтернет-газети «Майдан»