banner-high
 і

29 травня 2020р. відбулася чергова робоча зустріч команди проєкту Erasmus+ KA2 “UKROTHE” STUDY PROGRAMME OCCUPATIONAL THERAPY IN UKRAINE у режимі відеоконференції з використанням платформи Microsoft Teams.

Учасниками зустрічі були представники робочих груп з реалізації проекту “UKROTHE” від закладів вищої освіти України: Ірина Турчик, Наталія Закаляк, Лідія Романик, Ніна Грибок, Наталія Іваніків, Юрій Рогаля (ДДПУ імені Івана Франка), Олег Базильчук і Наталія Вольєва (ХНУ), Сергій Рокутов і Олександра Афанасьєва (ПДАФКС), а також європейські партнери Іван Ван Хюлле, Анна-Марія Денольф, Люк Веркрус, Жоакім Файяс.
Модератор зустрічі та координатор – Шарон Схільварт (VIVES University of Applied Sciences) організувала для учасників проєкту з України семінар на тему створення освітніх програм з використанням стандартів WFOT (Всесвітньої Федерації Ерготерапевтів) та методів забезпечення якості для досягнення визнання навчальної програми в Європі та в світі. Семінар проводила доктор Maрія Капанадзе – віце-президент організації ENOTHE (Європейська мережа ерготерапії у вищій освіті).
Розглядались питання тюнінгового підходу в розробленні освітньої програми, який забезпечує прозорість програми, можливість її оцінювати і порівнювати з іншими програмами болонського процесу, визнаними у світі. Maрія Капанадзе наголосила на тому, що при розробленні освітньої програми необхідно користуватися положеннями базової тюнінгової моделі інтернаціонального рівня (впізнаваність ОП за кордоном та її визнання у світі, відповідність кредитного навантаження міжнародним вимогам, адаптація ОП до національних вимог вищої освіти і.д.), проводити моніторинг різних освітніх програм для використання світового досвіду підготовки фахівців зазначеної сфери, забезпечити участь професійних міжнародних організацій, враховувати пропозиції стейкхолдерів. Maрія Капанадзе також надала інформацію про Тюнінгові компетентності з ерготерапії і можливість доступу до електронного варіанту цього документу.
Учасниками зустрічі активно дискутувалось питання щодо того, чи освітня програма, яку ми створюємо, має на меті встановити нові професійні вимоги.
Обговорювали умови членства наших університетів — партнерів проєкту “UKROTHE” і окремо викладачів та студентів в організації ENOTHE. віце-президент організації ENOTHE зазначила, що участь університету в проєкті Erasmus+ рівня KA2 надає можливість навчальному закладу подавати заявку на членство в ENOTHE. Співпраця університету з ENOTHE — це можливість отримання консультацій і реальної допомоги від європейської професійної спільноти в створенні освітньої програми підготовки бакалаврів з ерготерапії, що, безперечно, сприятиме інтернаціоналізації освітнього процесу. Сподіваємось, що наш університет в найближчій перспективі стане членом великої роди ENOTHE, в якій зареєстровані 117 університетів із 35 країн світу.
Наступна зустріч в рамках реалізації проекту Erasmus+ KA2 “UKROTHE” запланована на 5 червня 2020 р.

                                                                                                                                                                                   доц. Наталія Закаляк

By vmp