Моя історія сповнена міксу пригод та усвідомленням того, що попереду поставлено багато серйозних цілей. Це розповідь про мій навчальний семестр у межах програми Еразмус+ в університеті прекрасного німецького містечка на балтійському узбережжі – Ґрайфсвальду.

Я прибув до Німеччини в середині березня, тож мав достатньо вільного часу, оскільки навчання починалося аж в квітні. Я одразу почав досліджувати нове оточення, бо моїй допитливості не було меж. Уже на другий день після приїзду я обійшов багато цікавих місцин, включно з морською затокою, яка мені запам’ятається на все життя. З перших днів перебування у цьому місті в мене виникло відчуття, ніби жив тут усе своє життя: Ґрайфсвальд завбільшки, як Дрогобич. Навколо нього ліси та поля, якими я часто гуляв, слухаючи улюблені пісні німецькою. Саме близькість до природи зробила процес адаптації до нової країни швидким та майже непомітним.

З відомих причин навчання не могло відбутися у звичному режимі, проте викладачі доклали неймовірно багато зусиль, щоб цей семестр був цікавим і насиченим хорошими подіями. Є декілька особливостей, які мене приємно здивували, а саме: усі предмети можна вибирати самостійно та змінювати їх впродовж перших двох тижнів навчання, підлаштовуючись під власні вподобання. Також протягом семестру тут не ставили оцінок, а студенти відповідали виключно за бажанням. Крім того, студенти в межах вивчення певного предмета могли пропонувати свої теми або навпаки вилучати щось менш цікаве за попередньою згодою більшості. Таке корегування неабияк сприяє збільшенню інтересу до предмета вивчення. Наявність особистого онлайн-кабінету дуже спрощує навчання, оскільки всі необхідні навчальні матеріали знаходяться там і не потрібно нічого шукати деінде. До екзаменів викладачі ставляться дуже прискіпливо і тут вже й оцінки ставлять. Така вимогливість компенсується тим, що викладачі ще за декілька місяців до екзаменів почали активно консультувати студентів щодо екзаменаційного процесу. Впродовж усього цього часу вони ділилися різними корисними матеріалами, порадами і вичерпно пояснили критерії оцінювання. Завдяки їхнім старанням екзамени пройшли у цілком спокійній та невимушеній атмосфері, без жодних переживань.

У підсумку можу впевнено сказати, що цей семестр був дійсно унікальним. Безумовно, я і надалі підтримуватиму зв’язок із людьми, яких зустрів протягом цього часу. Варто зауважити, що досвід, здобутий під час навчання у Німеччині, дасть змогу швидше та простіше реалізувати плани на подальше майбутнє. Я невимовно радий, що мені вдалося познайомитися з цією прекрасною країною та особливостями життя у ній.

Висловлюю велику подяку Дрогобицькому державному педагогічному університету імені Івана Франка, зокрема координатору доцентові Ярославу Лопушанському та викладачам мого рідного інституту іноземних мов, за яким я вже встиг засумувати. Спасибі за Вашу працю та надану можливість навчатися в моїй улюбленій європейській країні!

Назарій РЕБЕЦЬ,

студент інституту іноземних мов (гр. ПАН-36Б)

Erasmus

By vmp