Практика студентів 4 курсу в Міжнародній реабілітаційній клініці Козявкіна

Ми, студенти 4 курсу навчально-наукового інституту фізичної культури і здоров’я ДДПУ імені Івана Франка, Степан Зубкович та Роксолана Караба навчаємось на 4 курсі спеціальності “Фізична терапія та ерготерапія” і, навіть попри карантинні обмеження, мали можливість упродовж 4-х тижнів (2 – 28.11.2020 р.) проходити клінічну практику у всесвітньо відомому реабілітаційному закладі – “Міжнародна реабілітаційна клініка Козявкіна” в м. Трускавець. Практику ми проходили під керівництвом лікаря-невролога, заступника директора Клініки з медичних питань – Гордієвича Михайла Степановича. За період практики ми отримали величезний практичний досвід у сфері реабілітації і хочемо поділитися нашими враженнями.

Насамперед треба відмітити, що весь медперсонал реабілітаційного закладу строго дотримується санітарно-протиепідемічних правил з метою запобігання поширення короновірусної інфекції серед пацієнтів і працівників (тестування, носіння масок, використання антисептиків, дотримання відповідної дистанції, пропускного режиму тощо). Мусимо сказати, що при знайомстві з базою практики під час проведеної нам екскурсії по Клініці, ми були вражені великою кількістю медичних кабінетів, медичного і реабілітаційного обладнання та персоналу, який там працює. У нас була можливість працювати в кабінетах механотерапії, лікувальної гімнастики, масажу, фізіотерапії.

Спочатку ми слідкували за проведенням реабілітації в механотерапевтичних кабінетах, спостерігали за проведенням реабілітаційних занять на різного роду механотерапевтичних апаратах (орбітрек, пандель, “цук”), вивчали принципи їх роботи і механізми реабілітаційного впливу на пацієнтів. Ми власноруч під контролем фахівців налаштовувати дані апарати, що дало змогу добре засвоїти основи лікувальної дії механотерапії на організм дітей з різноманітними порушеннями і принципи користування механотерапевтичними тренажерами. Ми працювали в сучасно облаштованих кабінетах лікувальної гімнастики та мануальної терапії, нас навчали працювати з обладнанням, яке використовують у Клініці для реабілітації дітей із ознаками дитячого церебрального паралічу; ми засвоїли вправи і методи які застосовують для даної терапії. На практиці вивчали вплив фізіотерапії на організм людини, брали участь у проведенні цілого ряду фізіотерапевтичних процедур, зокрема практикували проведення електротерапії, магнітотерапії, ампліпульсу, лазеротерапії, ультразвукової терапії та лікарського електрофорезу.

За  період проходження практики ми опанували багато практичних навичок з реабілітації і в цьому нам допомагали фахівці різних спеціальностей, з якими нам доводилось працювати в реабілітаційному закладі; вони старалися якнайбільше нам розповісти, ділилися досвідом.

За можливість проходити клінічну практику саме у “Міжнародній реабілітаційній клініці Козявкіна” ми висловлюємо подяку керівництву Клініки і нашому інституту фізичної культури і здоров’я Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка.