Участь викладача кафедри фізичної терапії, ерготерапії в інформаційному семінарі «Дізнайтесь більше про Фізичну терапію»

Упродовж двох днів 26-27 лютого 2020 р. ст. викладач кафедри фізичної терапії, ерготерапії Кузан Марія брала участь в інформаційному семінарі «Дізнайтесь більше про Фізичну терапію», який проходив у м. Львів. Організатором семінару виступила Національна Асамблея людей з інвалідністю України (НАІУ), яка проводила його в рамках Інформаційно-просвітницької кампанії «Право на реабілітацію».
Основна мета семінару: поширення інформації щодо регулювання професії фізична терапія, ерготерапія серед неурядових організацій та інформування про основні складові діяльності фізичного терапевта. У семінарі взяли участь представники неурядових організацій осіб з інвалідністю, організації захисту прав пацієнтів, організації, які здійснюють підбір та забезпечення допоміжних засобів, надавачі послуг з фізичної терапії м. Львова та Львівської області.
Семінар проводила Марта Резанцева (практикуючий фізичний терапевт), яка ознайомила учасників з історією становлення та реформування послуг фізичної терапії в Україні; з роллю членів мультидисциплінарної команди, цілями на рівні участі та діяльності згідно Міжнародної класифікації функціонування (МКФ), розповіла про основні компетенції фізичного терапевта та ерготерапевта в реабілітаційному процесі; наголосила на особливості забезпечення допоміжними технічними засобами. А також чітко виділила основні відмінності реабілітаційного процесу, який грунтується на біопсихосоціальній моделі від медичної моделі реабілітації та різницю між фізичною терапією та системою лікувальної фізичної культури. Також Юрій Митко розповів про шляхи покращення реабілітаційних послуг в системі охорони здоров’я за допомогою створення карт доступних реабілітаційних послуг чи послуг із забезпечення асистивними технологіями.
Проведення просвітницької кампанії відбулося завдяки участі НАІУ у міжнародному проєкті «Зміцнення реабілітаційних послуг у системі охорони здоров’я», який реалізує UCP Wheels for Humanity (UCPW) за підтримки Української Асоціації фізичної терапії (УАФТ), Всесвітньої конфедерації фізичної терапії (ВКФТ) і Республіканського медичного коледжу Таджикистану (РМК), за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).