Робота майбутніх фізичних терапевтів та ерготерапевтів у складі міждисциплінарної команди у Товаристві «Надія»

Вже упродовж місяця студенти спеціальності «Фізична терапія, ерготерапія» інституту фізичної культури і здоров’я надають реабілітаційну допомогу дітям з обмеженнями життєдіяльності, які відвідують Добровільне товариство захисту дітей-інвалідів «Надія». Це діти з руховими і когнітивними розладами, з порушеннями рівноваги, координації, а також здорові діти.
Міждисциплінарну команду фахівців сформували студенти 4 курсу Ігор Явір, Дмитро Дужий, Володимир Марущак, Павло Меличин, Давид Новза-Федюк, Лілія Малик, Марія Ключик та студент 1 курсу Андрій Кушнір.
У своїй роботі студенти використовують терапевтичні вправи, ерготерапію, різновиди масажу, заняття на корекційно-розвиваючому програмному комплексі ТІМОКО.

Реабілітацію студенти розпочинають з проведення реабілітаційного обстеження, яке включає гоніометрію, вимірювання м’язового тонусу, дослідження функціонального стану у різних положеннях за допомогою методики GMFCS (Gross Motor Function Classification System), шкалу Бартелла для оцінки активності життєдіяльності і при необхідності інші методики і тести для виявлення обмежень життєдіяльності та участі, використовуючи при цьому основні аспекти Міжнародної класифікації функціонування (МКФ).
Після проведення обстеження студенти формулюють довгострокові та короткострокові цілі, створюють план реабілітаційних заходів, розробляють індивідуальну програму реабілітації, враховуючи індивідуальні особливості пацієнта, його уподобання, хоббі, пристосовуючи його до процесу реабілітації. Кожне заняття з фізичної терапії, ерготерапії, масажу має свої цілі і завдання. У процесі реабілітації оцінка адекватності навантаження проводиться з урахуванням реакції дитини і її організму на те чи інше реабілітаційне втручання, і за потреби вносяться корективи до індивідуальної програми реабілітації.
До кожного пацієнта майбутні фахівці сфери реабілітації застосовують креативний індивідуальний підхід. У середньому курс триває 10-14 днів.
Результати та оцінка виконання програми реабілітації обговорюються на зборах міждисциплінарної команди, до якої також залучені студенти соціально-гуманітарного факультету як майбутні психологи і соціальні педагоги.
Це перші практичні кроки студентів у обрану ними професію. Ми бажаємо їм успіху на цьому шляху.