Х міжнародна науково-практична конференція «Реалізація здорового способу життя – сучасні підходи»

16-17 травня 2019 року навчально-науковим інститутом фізичної культури і здоров’я Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка спільно з Національним педагогічним університетом імені М.П. Драгоманова та Жешівським університетом (Польща) була проведена традиційна X міжнародна науково-практична конференція «Реалізація здорового способу життя — сучасні підходи».
На конференцію матеріали власних досліджень подали понад двісті науковців з усіх регіонів України та зарубіжних країн. Наукові статті були опубліковані у збірнику «Науковий часопис Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова. Серія 15: Науково-педагогічні проблеми фізичної культури (фізична культура і спорт)», затвердженому як фахове видання з педагогіки, фізичного виховання і спорту та включене до міжнародної наукометричної бази Index Copernicus (IC).
На очну частину конференції завітали представники понад 15 закладів вищої освіти України, науковці з Бельгії, Нідерландів, Фінляндії та Польщі, а також фахівці з питань фізичної культури і спорту, фізичної реабілітації, фізичної терапії, ерготерапії, представники громадських організацій, студенти та викладачі нашого університету.
Конференція проходила впродовж двох днів у формі пленарного та секційних засідань. У четвер, 16 травня о 10.00 в актовому залі нашого університету урочисто відкрила конференцію та звернулася з вітальним словом до учасників ректор ДДПУ ім. І.Франка, доктор філософських наук, професор Надія Скотна. Після пленарного засідання учасники конференції відвідали Міжнародну клініку реабілітації в Трускавці. Генеральний директор Міжнародної клініки відновного лікування, Заслужений діяч науки і техніки України, Герой України, доктор медичних наук, професор Володимир Козявкін ознайомив учасників конференції з особливостями роботи клініки та представив основні положення системи інтенсивної нейрофізіологічної реабілітації. Пізніше відбулося ознайомлення з роботою реабілітаційного центру “Модричі” (с. Модричі), який спеціалізується на реабілітації пацієнтів, що перенесли інсульт, хребетно-спинномозкові травми, черепно-мозкові травми.
У п’ятницю, 17 травня учасники конференції продовжили роботу в секціях. Почесними гостями секційних засідань стали проректор з міжнародних відносин ДДПУ ім. І. Франка Юрій Вовк та Патрік Марсель Беллінк – лікар відділу радіології лікарні Г.Гарт-Зікенгус, засновник і президент NGO ORADEA (м. Лір, Бельгія).

Секційні засідання пройшли на високому науковому рівні, в дусі дискусій з поміркованою полемікою та великим зацікавленням як досвідчених науковців, так і молодих вчених. Презентувались доповіді за такими напрямками роботи конференції: «Особливості фізичного виховання у Новій українській школі», «Гуманітарні і медико-біологічні аспекти фізкультурно-оздоровчих форм фізичної культури», «Особливості рекреації та спорту для всіх», «Проблеми адаптивної фізичної культури та параолімпійського спорту», «Фізична терапія, ерготерапія, спортивна медицина та валеологія», «Проблеми підготовки фахівців з фізичної культури».
Після завершення секційних занять директор навчально-наукового інституту фізичної культури і здоров’я, професор Микола Лук’янченко підвів підсумки та вручив сертифікати учасникам.