Нові спортивні досягнення в діяльності доцента Романа Проця

29 – 30 березня 2019 р. в Івано-Франківську відбулася головна футзальна подія року – «Фінал Чотирьох» Кубку України сезону 2018/2019 років.
Щоб виявити володаря трофею, на Прикарпатті зустрілися чотири найкращі колективи, які здолали увесь тернистий шлях футзальних двобоїв серед понад півсотні команд з усіх куточків України. До цієї четвірки потрапили: НФК «Ураган» (м. Івано-Франківськ), Food Centre – СумДУ (м. Суми), «Титан» (смт. Покровське, Дніпропетровська обл.) та чинний чемпіон країни МФК «Продексім» (м. Херсон).
За підсумками гарячих баталій першого дня з’ясувалося, що у Фінальному матчі зійдуться НФК «Ураган» та МФК «Продексім». Ця гра, яка очікувалася надзвичайно видовищною та драматичною, перевершила рекорд відвідуваності місцевої арени «Манеж коледжу фізичного виховання». Глядачі за доволі короткий проміжок часу, після завершення півфінальних ігор, розкупили понад тисячу квитків. Проведення цього вирішального поєдинку Асоціація футзалу України доручила досвідченій суддівській бригаді на чолі з доцентом кафедри спортивних дисциплін і туризму нашого університету, кандидатом педагогічних наук Романом Процем, який виконував функції спостерігача арбітражу і впорався з ними на відмінно.

Судівська бригада Фіналу (зліва направо Орест Дуцяк, Геннадій Гора, Роман Проць, Руслан Лутій, Тарас Дем’янчук)

Це вже не перша знакова подія у спортивній біографії нашого колеги. Коротко нагадаємо, що свою професіональну суддівську кар’єру Роман Омелянович розпочав у 1997 році, коли в нашому місті, з ініціативи тодішніх ректора професора Валерія Скотного і декана факультету фізичного виховання професора Миколи Лук’янченка та президента Федерації міні-футболу України професора Геннадія Лісенчука, започаткували першолігову футзальну команду ССК «Каменяр». Провівши понад півтора сотні професіональних поєдинків у 2007 році отримав звання «Арбітра Національної категорії з футзалу». У 2014 році здобув сертифікат FIFA. Завершивши кар’єру арбітра у 2015 році, одразу після захисту дисертації, разом із колегою-тренером з кафедри Іваном Ільчишиним вписали в історію українського футзалу й ім’я нашого університету, коли збірна ДДПУ імені Івана Франка стала чемпіоном України серед усіх ЗВО. Після цього розпочалася нова віха у діяльності Романа Проця. Його включають до складу Комітету арбітражу Асоціації футзалу України і доручають очолити комісію з підготовки інструкторів та передавати досвід молодим колегам в якості спостерігача арбітражу. Вже у 2016 році Роман Омелянович переходить до спостереження за матчами Екстра-ліги України. У вересні 2017 року йому довіряють матч за Суперкубок України, який відбувся на найвищому рівні. У листопаді цього ж року Асоціація футзалу Львівщини затверджує його куратором системи арбітражу та головою науково-методичного комітету АФЛ, а у січні 2018 року Роман Проць засновує та очолює на громадських засадах Школу підготовки молодих футзальних арбітрів області, яка вже має перші успіхи. Адже 21-річний магістрант нашого інституту фізичної культури і здоров’я Орест Дуцяк проводить поєдинки Екстра-ліги України і працював третім арбітром у складі суддівської бригади Фінального матчу Кубку України. Ця подія завершилася перемогою НФК «Ураган», ворота якого захищав випускник нашого університету Роман Колток.
Побажаємо нашим колегам майбутніх високих спортивних досягнень.

Представники ДДПУ ім. І.Франка (зліва направо доцент Роман Проць, майстер спорту Роман Колток, магістрант арбітр ЕЛ Орест Дуцяк)